IQOS mohou škodit zdraví stejně jako běžné cigarety, říkají poradci amerického úřadu

Klára Čeperová
26. 1. 2018 15:27
Společnost Philip Morris zatím neúspěšně žádá, aby směla v USA začít prodávat iQOS jako méně škodlivou alternativu běžných cigaret.
IQOS
IQOS | Foto: Reuters

Washington - Společnost Philip Morris neprokázala, že užívání alternativních cigaret iQOS škodí zdraví méně než kouření běžných cigaret. Shodl se na tom poradní výbor amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv.

Podle výboru by tak úřad neměl vyhovět tabákové společnosti. Philip Morris totiž žádá, aby směl ve Spojených státech amerických začít prodávat iQOS jako méně škodlivou alternativu běžných cigaret.

Firma říká, že s iQOS vdechují kuřáci až o 95 procent méně škodlivých látek. Devítičlenný výbor si ale nemyslí, že když produkt vystavuje spotřebitele menšímu množství škodlivých látek, nutně to znamená i nižší zdravotní rizika.

"Usuzovat něco takového podle důkazů, které nám společnost předložila, by bylo unáhlené," řekla serveru ABC News členka výboru Deborah Ossip z oddělení veřejného zdraví na Rochesterské univerzitě v New Yorku.

Členy poradního výboru navíc znepokojilo, že obsah některých škodlivých látek v alternativních cigaretách není nižší než v těch běžných.

"Negativní doporučení není překvapivé. Členové výboru nehleděli na fakta, ale na ideologii," říká Gregory Conley, prezident American Vaping Association, která alternativy běžných cigaret podporuje.

Doporučení výboru není závazné. O tom, zda společnost Philip Morris bude moci označovat iQOS jako méně nebezpečnou formu kouření, rozhodne americký Úřad pro kontrolu léčiv a potravin do několika měsíců.

"Jsme předsvedčeni, že během pokračování tohoto procesu posuzováni našich výrobků, dokážeme Úřadu pro potraviny a kontrolu léčiv řadu zodpovědět relevantní otázky, který Vědecký poradní výbor pro tabákové výrobky předestřel, " říká Corey Henry mluvčí společnosti Philip Morris.

IQOS je zařízení, které zahřívá tabák, ale nespaluje ho. Společnost proto tvrdí, že alternativní cigareta, kterou dnes vlastní téměř čtyři miliony kuřáků, produkuje méně karcinogenních látek než běžné cigarety.

 

Právě se děje

Další zprávy