Investiční pobídky zamíří do nových míst, rozhodla vláda

ČTK ČTK
15. 10. 2014 14:36
Strategie má přispět k vyšší zaměstnanosti a podpořit absolventy, handicapované či rodiče malých dětí.
Přinesou nová pracovní místa? (ilustrační foto)
Přinesou nová pracovní místa? (ilustrační foto) | Foto: René Volfík/Economia

Praha - Investiční pobídky na zřízení pracovního místa by v příštích letech měly putovat do více oblastí než dosud. Zrušit by se měla také třeba možnost odběru výrobků od postižených místo jejich zaměstnávání.

Počítá s tím strategie politiky zaměstnanosti do roku 2020, kterou ve středu schválila vláda.

Cílem je až 75procentní zaměstnanost

Strategie má přispět ke zvýšení zaměstnanosti, která by měla dosahovat u lidí mezi 20 a 64 lety 75 procent. Podle ministerstva práce není ale česká ekonomika ani přes své oživování bez podpory schopna dostatečný počet pracovních míst v příštích letech vytvořit. V zemi je 57 menších problémových regionů a v nich žije 2,62 milionu obyvatel, tedy zhruba čtvrtina. V těchto místech jsou vysoká nezaměstnanost, nižší mzdy, nižší životní úroveň i ghetta.

Strategie se soustředí na lepší uplatnění mladých po škole, postižených, rodičů malých dětí, lidí s nízkou kvalifikací či pracovníků před penzí. Opatření mají také podpořit rovné šance pro muže a ženy, rozvoj úřadů a jejich služeb a přizpůsobit vzdělávání a přípravu potřebám firem. Ministerstvo práce chce využít hlavně peníze z Evropského sociálního fondu z programu Zaměstnanost, část by hradil státní rozpočet.

Pravidla pro přidělení pobídek mají být flexibilní   

Stát nyní poskytuje 200 000 korun na vznik pracovního místa do regionů s nezaměstnaností o 50 procent vyšší než celorepublikový průměr. Loni se to týkalo šesti okresů, mezi nimiž byl třeba Jeseník či Karviná. Podle ministerstva práce nastavení neodpovídá požadavkům. V některých lokalitách totiž vznikají průmyslové zóny, které příznivě ovlivňují přilehlá místa. Ta na podporu už ale nedosáhnout. Pravidla pro přidělení pobídek by tedy neměla být striktní a vláda bude podle strategie moci seznam regionů aktualizovat podle situace.

Také společensky účelná místa, na která úřady práce přispívají, by měla vznikat hlavně v oblastech s ghetty a dalšími potížemi. Revidovat by se měl systém podpor pro lidi bez místa, kteří chtějí začít podnikat. Peníze by měly putovat i do rozvoje sociálního podnikání.

Stát podpoří handicapované i rovnost mezi pohlavími   

Stát poskytuje také příspěvky na zaměstnávání postižených. Hradí část jejich mzdy. Podle strategie by se závislost zaměstnavatelů s více než polovinou handicapovaných pracovníků na penězích od státu měla snižovat. Strategie počítá s úpravou "parametrů povinného podílu". Nyní mají podniky a instituce s víc než 25 zaměstnanci mít čtyři procenta pracovníků s postižením. Pokud handicapované nepřijmou, mohou odebrat zboží a služby, které poskytují firmy s více než polovinou postižených zaměstnanců. Toto náhradní plnění by se ale mělo podle strategie zrušit. Za nedodržování pravidel by měly být vyšší sankce.
    
K rovným šancím pro ženy a muže má podle materiálu přispět třeba podpora zkrácených úvazků a školek. Za zřízení mateřinek by byly daňové úlevy a jiné bonusy.

 

Právě se děje

Další zprávy