Hyundai zaplatí rekordní sumu za nové sídlo, akcie oslabily

18. 9. 2014 10:25
Firma nabídla za pozemek v soulské luxusní čtvrti více než trojnásobek odhadní ceny, a porazila tak konkurenčního uchazeče Samsung Electronics.
Foto: Aktuálně.cz

Soul - Jihokorejský konglomerát Hyundai Motor Group zaplatí za pozemek pro své nové ústředí rekordních deset miliard dolarů (zhruba 215 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters.

Zpráva vyvolala u investorů obavy, že konglomerát zbytečně plýtvá finančními prostředky. To vedlo k prudkému poklesu ceny akcií jeho automobilových divizí Hyundai Motor a Kia Motors.

Konglomerát nabídl za pozemek v soulské luxusní čtvrti Gangnam více než trojnásobek odhadní ceny, a porazil tak konkurenčního uchazeče Samsung Electronics. Částka představuje nejvyšší cenu nabídnutou v aukci za jednotlivý pozemek v Jižní Koreji.

Nesmyslná cena?

Hyundai Motor Group hodlá na pozemku o rozloze téměř 80 000 čtverečních metrů vybudovat rozsáhlý komplex zahrnující kromě ústředí rovněž hotel, kongresové centrum a zábavní park.

"Nabídnutá cena je nesmyslná. Byl jsem šokován," uvedl jeden z investičních manažerů společnosti LS Asset Management. "I když vezmeme v úvahu soupeření se Samsungem, je nabídnutá cena přemrštěná," dodal.

Akcie ztratily desetinu

Akcie společnosti Hyundai Motor po oznámení vítězné nabídky oslabily o více než deset procent, akcie dceřiné automobilky Kia Motors klesly o více než osm procent. Hyundai a Kia tvoří pátého největšího výrobce aut na světě a působí i v České republice a na Slovensku.

Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájil sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.

 

Právě se děje

Další zprávy