Hypotéky zůstávají rekordně levné, potvrzuje statistika

Petr Kučera Petr Kučera
16. 10. 2013 6:00
Průměrná sazby u hypotečních klesla z 3,01 procenta na přesná tři procenta.
Rezidence U Muzea, Praha
Rezidence U Muzea, Praha | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Úrokové sazby u hypotečních úvěrů zůstávají na rekordně nízké úrovni, během září se příliš neposunuly. Průměrná sazby u hypotečních klesla z 3,01 procenta na přesná tři procenta. Na historicky nejnižší úrovni byly letos v červnu, kdy spadly na 2,95 procenta.

Vyplývá to z nejnovější statistiky Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot v nově uzavřených smlouvách.

Měsíční splátka průměrné hypotéky ve výši 1,6 milionu korun, pokud si zájemce zvolí dvacetiletou splatnost, tak nyní činí 8873 korun. Noví klienti tak „ušetří" přes 2300 korun měsíčně oproti těm, kteří si stejnou hypotéku vzali například před pěti lety s úrokem 5,73 procenta.

Vývoj průměrné úrokové sazby nově uzavřených hypoték (Fincetrum Hypoindex)
Vývoj průměrné úrokové sazby nově uzavřených hypoték (Fincetrum Hypoindex) | Foto: Hypoindex.cz

Během září sjednaly banky 8730 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 14,221 miliardy korun. Čtvrtinu až třetinu nových smluv přitom podle expertních odhadů tvoří refinancované hypotéky, které banky nevykazují odděleně od hypoték skutečně nových.

"Vzhledem ke stabilní ceně zdrojů nemají sazby důvod růst, ale do dalšího vyostřování konkurenčního boje se banky nehrnou," říká Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

"Ačkoliv ze zemí západní Evropy víme, že sazby by při této ceně zdrojů mohly být i na úrovni o půl procentního bodu níže, asi by to nebyl žádoucí krok z hlediska mateřských společností českých bank, pro které jsou zisky z ČR stále vítaným vylepšením vlastního kapitálu. Navíc by se tento krok asi nelíbil ani ČNB, která dostatečnou výši úrokových marží pro zohlednění potenciálních rizik považuje za jednu ze známek stability sektoru," dodává Rajdl.

 

Právě se děje

Další zprávy