Hypoindex: Průměrná sazba hypoték počátkem ledna klesla na 5,96 procenta

ČTK ČTK
9. 1. 2024 6:24
Hypoindex: Průměrná sazba hypoték počátkem ledna klesla na 5,96 procenta

Průměrná sazba hypoték na počátku ledna klesla z prosincových 6,02 procenta na 5,96 procenta. Pod šestiprocentní hranici se dostala po roce a půl. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

"Úrokové sazby hypoték i nadále klesají jen pozvolně, a to i po prosincovém snížení hodnoty základní úrokové sazby ze strany České národní banky. V prvním měsíci letošního roku se nabídková sazba bank Swiss Life Hypoindex snížila o šest bazických bodů. Je tedy vidět, že ani snížení základní úrokové sazby ze strany ČNB nepřesvědčí banky k razantnějšímu zlevnění hypoték," uvedl analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,96 procenta v lednu klesla o 117 korun na 22.472 korun. Proti lednu loňského roku se měsíční splátka snížila o více než 800 korun. Ve srovnání s červnem 2022, kdy byla průměrná nabídková sazba 5,71 procenta, a naposledy pod šestiprocentní hranicí, je však stále téměř o 550 korun vyšší.

 

Právě se děje

Další zprávy