Hotely letos v létě očekávají nižší poptávku než loni. Neotevře asi desetina z nich

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
19. 5. 2021 17:20
Hoteliéři podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) letos v létě očekávají nižší poptávku než v loňském roce. Na poptávku bude mít podle nich negativní vliv pokračující omezení služeb typu wellness, téměř polovina hotelů bude navíc nadále čelit nedostatku hostů z ciziny a konferenčních a firemních akcí. Kvůli krizi už letos neotevře asi desetina ubytovacích zařízení a hrozí jim bankrot.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Větší poptávku než v minulém roce neočekává 45 procent ubytovacích provozů, 24 procent zařízení předpokládá dokonce nižší zájem. Obsazenost na léto od pěti do 40 procent kapacity hlásí momentálně polovina ubytovacích provozů. Rezervace nad 70 procent eviduje zatím zhruba pětina ubytovatelů. Obecně optimističtější jsou zařízení v rekreačních oblastech, s nižším zájmem turistů počítají městské hotely. Hostům, kteří cestující služebně, je nyní k dispozici asi 48 procent ubytovacích zařízení, jejich průměrná obsazenost je do deseti procent.

Vládní kompenzační programy, včetně podpory zaměstnanosti Antivirus, pokrývaly podle průzkumu u více než poloviny provozovatelů ubytovacích zařízeních 40 procent reálných nákladů spojených s nuceným uzavřením. Přesto 52 procent podnikatelů propustilo jen pět procent zaměstnanců, naopak více než polovinu pracovníků bylo nuceno propustit 17 procent ubytovacích zařízení.

Průzkum AHR uskutečnila druhý týden v květnu mezi svými členy, zúčastnilo se ho zhruba 400 respondentů.

Ubytovací provozy se budou moci hostům pro rekreační účely znovu otevřít od 24. května. "Jsme rádi, že se nám s vládou podařilo dohodnout na otevření ubytovacích zařízení bez omezení kapacity a také na zajištění stravovacích služeb pro ubytované hosty. Byl to pro nás zásadní limit," uvedl prezident AHR Václav Stárek.

Lidé se budou muset při příjezdu prokázat negativním PCR nebo antigenním testem na koronavirus ne starším než 48 hodin. Pokud se budou chtít ubytovat na déle než týden, bude nutné test zopakovat. Možné to bude i pomocí schválené samotestovací sady na místě. Ubytovat se budou smět i hosté s certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19 v uplynulých 90 dnech. Podle AHR hoteliéři ještě potřebují specifikovat proces prokazování těchto podmínek.

Ubytovaní hosté budou smět být obsluhováni v hotelových restauracích, a to v čase od 06:00 do 21:59. Zakázáno bude občerstvení podávat formou samoobslužných švédských stolů.

Hotely, penziony a další ubytovací provozy mohly dosud sloužit jen klientům cestujícím za služebním účelem nebo lékařem. Pro rekreační účely jejich provoz vláda kvůli druhé vlně pandemie zakázala od 22. října do 2. prosince a následně od 18. prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy