Hodnotu Českých aerolinií vyčíslil posudek na 172 milionů, dluží téměř dvě miliardy

ČTK ČTK
3. 9. 2021 18:07
Hodnotu Českých aerolinií vyčíslil posudek na 172 milionů, dluží téměř dvě miliardy

Zadlužené České aerolinie (ČSA) mají nyní podle znaleckého posudku, který si nechal zpracovat insolvenční soud, majetkovou podstatu v hodnotě přes 172 milionů korun. Majetková podstata vyjadřuje hodnotu majetku, kterou mohou být následně vyrovnány dluhy firmy. Vyplývá to z posudku zpracovaného společností Grant Thornton, který je uveřejněn v insolvenčním rejstříku. Letecká společnost, která je nyní v úpadku, loni podle posudku skončila ve ztrátě více než 2,64 miliardy korun.

Zhodnocením majetkové podstaty pověřil firmu Grant Thornton v červnu insolvenční soud. V případě, že by ČSA skončily v konkurzu, rozdělila by se majetková podstata firmy mezi zajištěné a nezajištěné věřitele. Zajištění věřitelé, jako například Lufthansa Technik nebo Quiver beta, by si rozdělili podle posudku přes 58 milionů korun. Nezajištění věřitelé by pak dostali podíl, který by představoval jednotky procent z jejich pohledávky.

Vyčíslená majetková podstata ČSA zahrnuje i náklady na případnou likvidaci, které Grant Thornton odhadli na zhruba 147 milionů korun.

ČSA jsou v úpadku od března. Soud tehdy vyhověl vlastnímu návrhu firmy. Aerolinky v něm přiznaly nesplacené pohledávky za přibližně 1,8 miliardy korun. Asi miliardu korun z pohledávek tvoří podle údajů společnosti v insolvenčním návrhu neproplacené nebo neprojeté letenky u zrušených letů. Soud nyní přezkoumává část pohledávek vůči ČSA, v červnu zatím uznal dluhy za 821 milionů korun, nejde však o konečnou částku. Insolvenční soud zároveň v červnu povolil reorganizaci firmy. Její plán vytvoří Smartwings, které jsou mateřskou firmou ČSA. Provoz ČSA pokračuje, cílem reorganizace je záchrana aerolinek.

 

Právě se děje

Další zprávy