Hervis zkouší menší prodejny. Novinku testuje v Česku

Ekonomika Lucie Hrdličková, Ekonomika
30. 10. 2014 14:43
Prodejce sportovního zboží otevřel první menší prodejnu na pražském hlavním nádraží. Součástí nových prodejen bude i internetové nakupování.
Foto: Hervis

Praha - Dvojka českého trhu se sportovním zbožím, rakouský řetězec Hervis, zkouší štěstí s menšími obchody. Řetězec ve čtvrtek ráno otevřel na pražském hlavním nádraží první "Hervis Expres" v Česku i v Evropě. S rozlohou zhruba 250 metrů čtverečních tak jde zhruba o čtvrtinový rozsah oproti původnímu konceptu prodejen Hervis.

"Testujeme nový malý formát, nikde jinde v Evropě zatím není," řekl jednatel řetězce Karel Bárek. "Pokud se osvědčí, dovedu si představit, že do tří až čtyř let otevřeme v tuzemsku dalších dvacet takových prodejen," doplnil.

Řetězec, který má v tuto chvíli vedle "expresu" 29 větších obchodů, se podle Bárka zaměří na velká obchodní centra v Praze, Brně či v Olomouci. Některé ze stávajících obchodů by rakouská firma mohla naopak zavřít.

Se zmenšením přichází i změna sortimentu. V novém pražském obchodě je převážně obuv. "Zaměřujeme se na boty, tvoří 90 procent veškerého sortimentu. Pak je tu outdoorový textil. Zbytek zboží nabízíme online," uvedl Bárek.

V obchodě jsou umístěné obří tablety, kde si člověk může zboží objednat ze skladu Hervis a nechat dovézt na pobočku. Význam internetu v obchodě se sportovním zbožím podle Bárka roste. V případě Hervisu zatím dělá e-shop několik procent z více než miliardového obratu firmy, podíl se ale rok od roku zvětšuje.

Hervis patří do rakouské skupiny Spar, která se nedávno rozhodla v Česku ukončit svou síť maloobchodních prodejen. Prodala je nizozemskému Aholdu, který provozuje prodejny Albert.

"Interspar byl v Česku dlouhodobě neúspěšnou firmou, na rozdíl od Hervisu, u kterého plánuje představenstvo SPAR expanzi," řekl Hospodářským novinám Bárek.

 

Právě se děje

Další zprávy