Hackeři zveřejnili údaje k více než milionu karet, jsou mezi nimi i data českých zákazníků

ČTK ČTK
12. 10. 2022 12:45
Hackeři zveřejnili údaje k více než milionu karet, jsou mezi nimi i data českých zákazníků

Hackeři zveřejnili na webu s názvem BidenCash údaje z 1,2 milionu platebních karet včetně údajů o účtech z Česka. Větší část údajů je zřejmě neplatná, zhruba třetina informací může být stále funkční. Nejčastěji jde o čísla karet, data platnosti, bezpečnostní kódy CVV, jména nebo e-maily a telefonní čísla. Upozornila na to bezpečnostní firma Xevos.

Opakuje se tak situace z loňského srpna, kdy ruští hackeři zveřejnili údaje k třem milionům ukradených karet z celého světa. Hackeři uveřejnili ukradené údaje jako promo akci, aby nalákali případné zájemce o koupi citlivých údajů.

"Mezi ukradenými údaji jsou prokazatelně i přístupy k českým účtům. Hackeři údaje o kartách prodávají dál, takže další kyberzločinci mohou s jejich pomocí nakupovat online nebo pořizovat předplacené dárkové karty, z nichž jsou nákupy hůř dohledatelné. Na podezřelé transakce banky upozorňují, přesto doporučujeme českým klientům ztracené karty co nejdříve zablokovat," uvedl Adam Koudela z firmy Xevos.

Ukradené údaje náležejí k platebním kartám s datem exspirace 2023 až 2026, aktivní může být podle italské bezpečnostní firmy D3Labs až třetina, s jejich prostřednictvím lze tedy stále nakupovat online. K údajům z karet se hackeři dostávají pomocí phishingu, škodlivých programů, například přes snímače obrazovky, nebo využívají úniků dat z firem a institucí, které je shromažďují, typicky například z e-shopů. Dále jim ke shromažďování hesel slouží podvodné wi-fi sítě, do kterých se uživatel musí přihlásit. Rozšířenou metodou je i takzvaný skimming, což je v podstatě řádek navíc v bankomatu, který umožňuje skryté čtení údajů z platební karty.

Podle mluvčího české pobočky bezpečnostní firmy Eset Ondřeje Šafáře je zřejmě část nabízených údajů recyklovaná z dřívějších dob a část karet je již zablokovaná. "BidenCash se zřejmě nedaří prodávat tak dobře, jak by si představovali, a proto zveřejnili větší množství karet," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy