Kam bohatí rádi ukrývají zisky? Toto jsou nejoblíbenější daňové ráje

Jiří Kropáček Janis Aliapulios Jiří Kropáček, Janis Aliapulios, Anna Jordánová, Přemysl Danda
5. 4. 2016 20:20
Světoví politici, byznysmeni i sportovci s oblibou přesunují své peníze i firmy do daňových rájů. Znovu to ukázala kauza Panama Papers. Také Češi daňové ráje využívají a mají v nich registrováno přes 13 tisíc firem. Projděte si v grafice ty nejoblíbenější.
Co je to daňový ráj?

Jednoznačná definice neexistuje. Obecně se ale jedná o státy, které umožňují zahraničním firmám ukrývat zisky před zdaněním. Od firem vybírají nízké, nebo dokonce žádné daně a se zahraničními daňovými úřady nesdílejí informace. Některé daňové ráje jsou vyhledávané i díky tomu, že je v nich možné snáze skrýt skutečného vlastníka firmy. Za daňové ráje jsou často považované také evropské země jako Nizozemsko, Kypr nebo Lucembursko. Zejména ohledně sdílení informací je nelze srovnávat s typickými daňovými ráji jako Panama nebo Britské Panenské ostrovy, pro řadu firem je ale sídlo v některé z těchto zemí klíčem k výraznému snížení daňových odvodů.

Česko a daňové ráje

Majitelé z destinací považovaných za daňový ráj ke konci roku 2015 kontrolovali 13 419 českých firem, což představuje 3,1 procenta všech společností v Česku. Do jejich základního kapitálu investovali téměř 417 miliard korun, podíl těchto firem na celkovém základním kapitálu v Česku je 16 procent.


Nejoblíbenějším daňovým rájem pro české firmy je podle zprávy Bisnode Nizozemsko, v roce 2015 tu sídlilo přes 4000 firem.


Firmy s konečnými vlastníky z daňových rájů v Česku za posledních osm let získaly veřejné zakázky v objemu nejméně 244 miliard korun. Informace vyplývají ze společné analýzy poradenské společnosti Bisnode a Transparency International CR.

 

Právě se děje

Další zprávy