Gazprom od 27. července dále sníží dodávky plynovodem Nord Stream 1

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 7. 2022 20:00
Gazprom od 27. července dále sníží dodávky plynovodem Nord Stream 1

Ruský plynárenský gigant Gazprom odstaví ve středu 27. července z provozu další turbínu plynovodu Nord Stream 1 kvůli údržbě. Dodávky plynu se tak dále sníží na 33 milionů metrů krychlových denně, tedy zhruba 20 procent kapacity. Oznámila to ruská společnost. V současnosti je provoz plynovodu omezen na zhruba 40 procent kapacity a dodávky se pohybují kolem 67 milionů metrů krychlových denně. Německo uvedlo, že nevidí technický důvod pro další omezení dodávek plynu.

Nord Stream 1 je hlavní trasou pro transport ruského plynu do Evropské unie. Jeho maximální kapacita je až 167 milionů metrů krychlových denně.

Mluvčí německého ministerstva hospodářství prohlásil, že pro snížení dodávek plynu plynovodem Nord Stream 1 neexistuje technický důvod. "Vzali jsme toto oznámení na vědomí. Podle našich informací neexistuje žádný technický důvod pro snížení dodávek," řekl.

Podle prohlášení Gazpromu se denní kapacita v ruské kompresorové stanici Portovaja kvůli údržbě další turbíny sníží 27. července v 06:00 SELČ na 33 milionů metrů krychlových denně, napsala agentura Reuters.

Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na Twitteru uvedl, že Gazprom snížením dodávek plynu dál zvyšuje jeho cenu. "O to nezbytnější je zajistit solidaritu v EU, a posílit tak naši odolnost proti ruskému zneužívání energetiky jako zbraně. Přesně to bude naším cílem na mimořádné radě EU pro energetiku, kterou jsem na zítřek (úterý) svolal," napsal na Twitteru.

 

Právě se děje

Další zprávy