Garanční systém začíná vyplácet institucionální klienty Sberbank CZ

ČTK ČTK
22. 4. 2022 10:59
Garanční systém začíná vyplácet institucionální klienty Sberbank CZ

Garanční systém finančního trhu zahájil výplatu náhrad vkladů institucionálním klientům banky Sberbank CZ. Mezi takzvané institucionálními klienty jsou třeba poskytovatelé platebních služeb nebo exekutoři. Peníze si budou moci vybrat prostřednictvím poboček Komerční banky. Garanční systém to oznámil ve čtvrtek. Česká národní banka odebrala Sberbank CZ, která je napojená na ruskou Sberbank, licenci. Rozhodnutí ale zatím není pravomocné, banka proti němu může podat rozklad.

Institucionálními klienty jsou platební instituce, poskytovatelé platebních služeb malého rozsahu, instituce elektronických peněz, vydavatelé elektronických peněz malého rozsahu, obchodníci s cennými papíry či soudní exekutoři, na jejichž účtech jsou uloženy peníze pro věřitele. Aktuálně se jedná o 17 exekutorských úřadů, které vedly účty pro více než 17 700 klientů.

Garanční systém bude institucionálním klientům vyplácet náhradu vkladů každého jejich zákazníka, jehož peníze byly evidovány k 28. únoru na účtu institucionálního klienta vedeného u Sberbank, maximálně však do limitu 2 499 500 korun na jednoho zákazníka. Fyzickým osobám vyplácí systém peníze od března. Ze zákona je pojištěn vklad do 100 tisíc eur. Klienti s většími úložkami musí čekat na vypořádání likvidace. Peníze měly ve Sberbank i některé kraje a obce. Například Kraji Vysočina v bance zůstalo 2,4 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy