Francie opět poruší rozpočtově sliby dané Evropské unii

ČTK ČTK
10. 9. 2014 14:14
Francie loni dostala od Bruselu svolení odložit snížení deficitu pod tři procenta o dva roky, a to za slib reforem. Nyní chce další odklad.
Michel Sapin, ministr financí Francie
Michel Sapin, ministr financí Francie | Foto: Reuters

Paříž - Kvůli zhoršenému vývoji ekonomiky sníží Francie svůj rozpočtový deficit pod hranici tří procent hrubého domácího produktu (HDP) nejdříve v roce 2017. To je o dva roky později, než slíbila svým evropským partnerům. Oznámil to francouzský ministr financí Michel Sapin.

Od Paříže je to další z dlouhé řady porušování rozpočtových slibů daných Evropské unii, konstatovala agentura Reuters.

Sapin snížil odhad růstu druhé největší ekonomiky eurozóny v tomto roce na 0,4 procenta a pro příští rok na jedno procento z dosavadních předpovědí 1,0 a 1,7 procenta. Dodal, že vláda neplánuje nové daně a bude se držet plánu ušetřit na výdajích zhruba 21 miliard eur (582 miliard korun).

Schodek rozpočtu tak letos mírně stoupne a dosáhne 4,4 procenta HDP, zatímco příští rok se má snížit pouze na 4,3 procenta. Ke tříprocentní unijní hranici se dostane až v roce 2017, kdy končí pětileté funkční období prezidenta Françoise Hollanda.

Nečekaně slabá ekonomika

Vláda premiéra Manuela Vallse ještě v dubnu slibovala, že příští rok sníží schodek pod tři procenta. V minulých týdnech ale Paříž naznačovala, že kvůli nečekaně slabé ekonomice zřejmě nebude napřesrok schopna snížit deficit pod tři procenta, jak loni slíbila. Francouzský deficit nebyl pod touto hranicí již deset let.

Sapin dnes ale zdůraznil, že Francie nebude požadovat žádné změny nebo uvolnění rozpočtových pravidel takzvaného Paktu stability a růstu, k nimž spolu s Itálií v minulých letech vyzývala. Ministr však na spěšně svolané tiskové konferenci řekl, že vláda musí brát ohled na ekonomickou realitu - "hospodářský růst je příliš slabý a inflace je příliš nízká," řekl.

Už neohýbejte pravidla

Francie loni dostala od Bruselu svolení odložit snížení deficitu pod tři procenta o dva roky, tedy do roku 2015, a to za slib reforem, které zvýší konkurenceschopnost ekonomiky. Německá kancléřka Angela Merkelová dnes odmítla jakékoli další ohýbání rozpočtových pravidel a vyzvala země eurozóny, aby své závazky plnily.

Francie by mohla něco získat tím, že úkol bdít nad dodržováním rozpočtových pravidel v EU dostal v nové Evropské komisi Sapinův předchůdce Pierre Moscovici, který byl dnes jmenován do klíčové funkce komisaře pro ekonomiku a finance. Moscovici ale bude pod dohledem dvou místopředsedů komise pro ekonomické záležitosti, Fina Jyrkiho Katainena a Lotyše Valdise Dombrovskise, kteří jsou na rozdíl od Francouze zastánci přísné fiskální disciplíny.

 

Právě se děje

Další zprávy