Změnu značení piva v Česku stopla Evropská komise. Na vyhlášce jí vadí část o minerálkách

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
3. 10. 2017 16:55
Ministerstvo zemědělství dostalo negativní stanovisko od Evropské komise k vyhlášce o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí. Komise má výhrady k části, která se týká značení minerálních vod.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Ministerstvo zemědělství dostalo negativní stanovisko od Evropské komise k vyhlášce, která mimo jiné zavádí nové značení piv. Na úterní tiskové konferenci to řekl předseda správní rady Sdružení českých spotřebitelů Libor Dupal.

Komise však podle něj nemá výhrady k části vyhlášky, která se týká piva, ale k části ohledně značení minerálních vod. To ministerstvo potvrdilo, konkrétní rozpor však neuvedlo.

Ministerstvo původně chtělo, aby vyhláška začala platit od loňského července. "Dlouho trvalo, než se komise vyjádřila, a komise se vyjádřila negativně," uvedl Dupal. Ministerstvo se tak podle něj musí rozhodnout, zda sporné pasáže o označování minerálních vod vyškrtne, nebo vyhlášku změní. Co konkrétně komisi na značení minerálních vod vadí, Dupal neuvedl.

"Vyjádření Evropské komise k problematice označování ochucených minerálních vod a způsob jeho vypořádání zatím ministerstvo zemědělství spolu se zástupci průmyslu analyzuje. Komise argumentuje nesouladem navrhované vyhlášky se směrnicí, která se týká minerálních vod," reagovala pak mluvčí ministerstva Markéta Ježková.

Ministerstvo například chtělo, aby byly minerální vody povinně označené údajem, že jde o sycený nápoj, pokud byl dosycen více než dvěma gramy oxidu uhličitého na litr, informací o tom, kde se zdroj jímal, názvem zdroje, údajem o analytickém složení charakteristických složek minerální vody s označením laboratoře či povinným vyznačením zvýšeného obsahu iontů.

Jedenáctistupňová a dvanáctistupňová spodně kvašená piva se budou podle nové vyhlášky nadále nazývat ležáky, svrchně kvašená se podle návrhu budou nazývat plná piva. Třináctistupňová a vyšší se budou označovat za silná piva, dosud se nazývala speciálními. Piva mezi sedmi a deseti stupni budou nadále výčepní piva.

Vyhláška přináší i další změny ve značení nápojů. Například u medoviny se začne rozlišovat tradiční a desertní.

Přestože vyhláška ještě neplatí, už nyní se počítá s její novelizací. Podle výkonné ředitelky Českého svazu pivovarů a sladoven Martiny Ferencové by se měly značit na pivu i nutriční hodnoty. Podle prezidenta svazu minipivovarů Jana Šuráně bude chtít svaz v této novele ještě více upřesnit značení speciálních piv. Mohla by podle něj reálně platit za dva až 2,5 roku.

Starobrno uvaří ročně přes milion hektolitrů piva.
 

Právě se děje

Další zprávy