Evropská investiční banka poskytne ČEZu rekordní úvěr přes 19 miliard korun

ČTK ČTK
12. 12. 2022 12:28
Evropská investiční banka poskytne ČEZu rekordní úvěr přes 19 miliard korun

Evropská investiční banka poskytne energetické společnosti ČEZ úvěr 790 milionů eur (zhruba 19,2 miliardy korun) na modernizaci a rozšíření její distribuční sítě a připojování nových obnovitelných zdrojů energie. V pondělí o tom informovala společnost ČEZ. Podle ní jde o dosud nejvyšší půjčku od Evropské investiční banky pro subjekt z Česka.

Nová infrastruktura vybudovaná i za peníze od Evropské investiční banky podle ČEZ umožní zapojit do sítě nové obnovitelné zdroje energie o výkonu až 2,2 gigawattů.

"Nový úvěr od Evropské investiční banky nám pomůže urychlit modernizaci distribuční sítě a připojovat nové obnovitelné zdroje, které Česko potřebuje ke splnění svých klimatických cílů a posílení své energetické bezpečnosti a stejně tak i energetické nezávislosti našich zákazníků," uvedl finanční ředitel společnosti ČEZ Martin Novák.

ČEZ je největší česká energetická firma a jejím majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Skupina za tři čtvrtletí letošního roku zvýšila čistý zisk meziročně z 6,7 miliardy na 52,3 miliardy korun, téměř ho tak zosminásobila. Za celý letošní rok firma očekává zisk 65 až 75 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy