Evropa bude mít plyn bez ohledu na sankce, slibuje Naftogaz

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 8. 2014 14:45
Ukrajinský premiér v pátek varoval, že sankce, které Kyjev plánuje proti Rusku, se mohou projevit i v omezení dodávek energetických surovin do Evropy.
Plyn. Ilustrační foto
Plyn. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Kyjev - Ukrajinský plynárenský podnik Naftogaz bude nadále zajišťovat bezproblémovou přepravu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy, i když Kyjev uvalí vlastní sankce na Rusko. Společnost to oznámila v pondělí.

"Naftogaz ujišťuje o své ochotě pokračovat v hladké přepravě zemního plynu evropským zákazníkům," sdělil podle agentury Reuters generální ředitel podniku Andrij Kobolev.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v pátek nevyloučil, že připravované protiruské sankce, mezi které má patřit zmrazení aktiv, zákaz přepravy různých druhů zboží přes Ukrajinu či zrušení licencí, by se mohly dotknout i přepravy ruských energetických surovin přes Ukrajinu do Evropy.

Omezení dodávek ropy by bylo komplikovanější

Pokud by Ukrajina zastavila přepravu strategických surovin, budou muset Evropané stávající trasy přesměrovat. V případě zemního plynu by mohli využít například plynovod Nordstream, který spojuje Rusko s Německem a na který navazují plynovody Opal a Gazela. Ta vede i přes české území.

Český Energetický regulační úřad již v pátek oznámil, že kvůli hrozbě energetické krize bude obchodníkům s plynem kontrolovat jejich zásoby. Chce tak zjistit, zda mají plynaři pro případ jakékoliv výjimečné události dostatek plynu pro zásobování českých zákazníků.

Případné přesměrování dodávek ropy by bylo komplikovanější. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka by bylo možné ruskou ropu dovážet tankery z ruského černomořského přístavu Novorossijsk do italského Terstu a poté ropovodem do České republiky. To ale vyjde dráž než současné dodávky ropovodem Družba.

Jak přitom zdůraznila společnost Transněfť, která je v Rusku monopolním provozovatelem ropovodů, zdražení by se dotklo nejvíce právě Česka, Slovenska a Maďarska.

Naftogaz: Přepravovat plyn může i někdo jiný

Rusko v červnu kvůli sporu o ceně zemního plynu zastavilo dodávky tohoto paliva na Ukrajinu, tranzitu na starý kontinent se opatření ale nedotklo.

Evropa získává z Ruska třetinu své spotřeby plynu, zhruba polovinu těchto dodávek posílá ruský monopolní vývozce Gazprom přes Ukrajinu. Naftogaz přitom uvedl, že případné sankce v plynárenském sektoru by mohly "omezit nebo vyloučit" některé společnosti z ukrajinského tranzitního trhu. Podnik ale nevysvětlil, zda by se tento krok mohl týkat Gazpromu.

Podle Naftogazu by přepravu plynu přes Ukrajinu mohly případně uskutečňovat společnosti, které nepodléhají sankcím. Tyto podniky by prý musely podepsat příslušnou smlouvu se správcem ukrajinského plynovodního systému Ukrtransgaz. Gazprom se k případným ukrajinským restrikcím zatím odmítl vyjádřit.

Rusko minulý týden vyhlásilo roční embargo na dovoz potravinářských výrobků ze západních zemí. Reaguje tak na západní sankce zavedené kvůli ruské podpoře východoukrajinských vzbouřenců.

 

Právě se děje

Další zprávy