Elektrotechnické firmy v Česku měly loni rekordní zisk

ČTK ČTK
11. 9. 2013 12:52
Bisnode: Celkový zisk společností v oboru se blíží deseti miliardám korun.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Elektrotechnické firmy v ČR vykázaly v roce 2012 rekordní ziskovost, když celkový zisk společností v oboru se blíží deseti miliardám korun. Počet ztrátových podniků v tomto odvětví v posledních čtyřech letech zároveň klesá.

Vyplývá to ze sektorové analýzy poradenské společnosti Bisnode. Elektrotechnický sektor patří k nejvýznamnějším odvětvím českého zpracovatelského průmyslu.

"Počet ztrátových společností se výrazně snížil oproti krizovému roku 2009, kdy v rámci analyzované skupiny vykázalo 31 subjektů záporný hospodářský výsledek. V roce 2012 se prozatím jednalo pouze o deset firem," uvedla Petra Štěpánová z Bisnode. Analýza zahrnuje dvě třetiny firem, které zatím zveřejnily své hospodářské výsledky.

Společnost Bisnode hodnotila vzorek 120 firem elektrotechnického průmyslu v období 2009 až 2012. Jejich celkové tržby vzrostly z 290,5 miliardy korun v roce 2009 na 363,9 miliardy v roce 2011, tedy o více než 25 procent. Téměř stejným tempem vzrostly firmám sice i provozní náklady, v uvedeném období o více než 22 procent, hospodářský výsledek skupiny však zaznamenal pozitivní vývoj ze ztráty v roce 2009 ve výši 0,9 miliardy na zisk 2,4 miliardy korun v roce 2011.

"Dopady globální hospodářské krize byly pro elektrotechnický průmysl značné. Pokles poptávky na zahraničních trzích byl natolik markantní, že v roce 2009 tržby poklesly o téměř 15 procent, přičemž v následujících letech nastalo mírné oživení s nejsilnějším růstem v roce 2012," uvedl analytik Bisnode Michal Řičař. Podle něj lze s ohledem na současné mírné oživování ekonomik očekávat, že růst bude v tomto sektoru dále pokračovat.

V odvětví jsou podle studie patrné zásadní rozdíly ve vývoji segmentu výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení a oblasti výroby elektrických zařízení. Zatímco v rámci výroby počítačů ceny průmyslových výrobců klesají, tak v případě výroby elektrických zařízení naopak rostou.

 

Právě se děje

Další zprávy