Ekonomika USA se propadla. Kvůli počasí i silnému dolaru

ČTK ČTK
29. 5. 2015 15:30
Pokles na počátku roku byl první od propadu ve stejném čtvrtletí loňského roku, kdy ekonomiku rovněž zasáhla těžká zima.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Washington - Americká ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla po roce znovu do záporných čísel a její výkon klesl o 0,7 procenta. Stejně jako o rok dříve se na největší světové ekonomice těžce podepsalo nepříznivé zimní počasí a k tomu se přidal zvýšený obchodní deficit v důsledku silného kurzu dolaru.

Vyplývá to z dnešních zpřesněných údajů ministerstva obchodu USA. To přitom minulý měsíc odhadlo, že ekonomika v prvních třech měsících roku zvolnila růst na 0,2 procenta z tempa 2,2 procenta v předešlém kvartálu.

Ekonomové pode ankety agentury Reuters odhadovali, že hrubý domácí produkt USA klesne v celoročním přepočtu o 0,8 procenta. Nejvíce se na úpravě údaje směrem do záporného pásma podílel pokles vývozu se zvýšeným nárůstem dovozu a snížená tvorba podnikových zásob,. Mírně nižší byl i růst spotřebitelských výdajů a k poklesu přispěla i stávka v přístavech na západním pobřeží a propad investic do těžby ropy.

Pokles na počátku roku byl první od propadu o 2,1 procenta ve stejném čtvrtletí loňského roku, kdy ekonomiku rovněž zasáhla těžká zima. Letos je ale další brzdou růstu výrazné zhodnocování dolaru, které zdražuje americký vývoz a domácím spotřebitelům naopak zlevňuje zboží z dovozu. To vede k vyššímu obchodnímu deficitu, který se při výpočtu HDP odečítá od domácí spotřeby. Obchodní bilance tak ubrala z růstu ekonomiky na počátku roku 1,9 procentního bodu, uvedli statistici.

Ekonomové podle Reuters odhadují, že v jarním čtvrtletí ekonomika oživí jen mírně a růst se bude pohybovat kolem dvou procent. To by pro Spojené státy znamenalo nejhorší první pololetí od roku 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy