Důvěra v českou ekonomiku se v srpnu podruhé v řadě zvýšila

ČTK ČTK
24. 8. 2023 9:39
Důvěra v českou ekonomiku se v srpnu podruhé v řadě zvýšila

Důvěra v českou ekonomiku se v srpnu podruhé v řadě zvýšila, tentokrát o dva body na 93,4 bodu. Optimističtější než v předchozím měsíci byli podnikatelé, naopak v případě spotřebitelů důvěra klesla. Vyplývá to z údajů, které na svém webu zveřejnil Český statistický úřad. Meziročně je celková důvěra nižší, loni v srpnu činila 94,3 bodu.

Mezi podnikateli důvěra vzrostla o 2,8 bodu na 93,9 bodu. Vyšší byla u podnikatelů v průmyslu, službách a stavebnictví, klesla v obchodě. "Za příznivým meziměsíčním vývojem celkové důvěry v ekonomiku stojí zejména zlepšující se situace v odvětví průmyslu, kde se postupně zvyšuje tempo růstu výrobní činnosti a současně se snižují zásoby naakumulované v předchozích měsících," uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů Českého statistického úřadu Jiří Obst.

Spotřebitelská důvěra klesla o 1,7 bodu na 91 bodů. Zvýšil se počet lidí, kteří se domnívají, že současná doba není vhodná k pořizování velkých nákupů. Mírně přibylo také těch, kteří očekávají zhoršení celkové ekonomické situace v Česku v následujících 12 měsících, a rovněž domácností, které se obávají zhoršení jejich vlastní finanční situace. Počet domácností hodnotících svou současnou finanční situaci hůře ve srovnání s předchozími 12 měsíci se nezměnil.

 

Právě se děje

Další zprávy