Cestu klimatizovanou tramvají po Praze jde naplánovat. Web poradí, kde je odchytit

Michael Bouška Michael Bouška
27. 7. 2019 13:45
Jízda ve většině pražských tramvajích v těchto dnech připomíná saunu. Dopravní podnik sice v minulých letech nakoupil 127 nových tramvají s klimatizací, lidé ale z jízdního řádu nevyčtou, kdy klimatizovaný vůz pojede. Díky webu od dopravních fanoušků si teď cestující informace o odjezdech klimatizovaných vozů mohou najít ještě před svojí cestou.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Lukáš Bíba

Na webu mobilnitabla.cz stačí zadat stanici, ze které chce cestující odjet. V seznamu se zobrazí odjezdy následujících spojů, které jsou doplněny ikonkami. Pokud je u daného spoje zobrazena sněhové vločky, znamená to, že bude na daný spoj nasazena klimatizovaná tramvaj.

Mimo odjezdy z jednotlivých zastávek nabízí web i mapu všech tramvají v hlavním městě. Ty lze filtrovat, třeba i podle toho, zda má daný vůz klimatizaci. Zmíněný web pomůže i cestujícím s kočárkem či na vozíku - tramvaje lze filtrovat i podle toho, zda jsou bezbariérové.

Web provozuje spolek dopravních nadšenců. Oficiálně pražský dopravní podnik data o vypravení klimatizovaných vozů nezveřejňuje. i když jsou data neoficiální, zkušenosti redaktora Aktuálně.cz ukazují, že jsou informace ze zmíněného webu zpravidla správné.

Klimatizací je v Praze vybaveno nejnovějších 127 tramvají typu 15T od Škody Transportation. Cestující je na první pohled poznají podle žlutě zbarveného čela. Jiné tramvaje v Praze klimatizací nemají, dopravní podnik ale slíbil, že 123 tramvají z předchozí série modelu 15T klimatizací dovybaví. Ochladit se cestující mohou i v některých autobusech. Pražský dopravní podnik jich s klimatizací provozuje už více než 200.

Zmíněný web se může hodit i pro jiné účely. Jako jediný zveřejňuje totiž i zpoždění pražských tramvají, které jinak dopravní podnik tají. Podle serveru iRrozhlas.cz mu to neumožňuje smlouva s dodavatelem řídícího softwaru, firmou Xanthus. Městský dopravce i magistrát teď hledají cestu, jak data zveřejnit.

"Naší prioritou je co největší otevřenost dat o životě ve městě, proto chceme v tomto nastoleném trendu pokračovat, zejména v otázce co nejrychlejšího zpřístupnění aktuálních dat o polohách vozidel pražského dopravního podniku, což je pro cestující naprosto zásadní informace," uvedl dříve náměstek primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Všichni ostatní dopravci Pražské integrované dopravy data o zpoždění sdílejí. Cestující si ho může kdykoliv zjistit přes web pid.cz, aplikaci PID Lítačka či přes Google Mapy.

 

Právě se děje

Další zprávy