Tipy do letadla i na letiště: Kam dát powerbanku a jak nemít z cesty s dítětem peklo

Ondřej Neufus Jan Kačer Ondřej Neufus, Jan Kačer, Letiště Praha
15. 5. 2019 7:11
Celé martyrium povinností před odletem na dovolenou jde zvládnout s klidem a dokonce ani cestování s dětmi nemusí být noční můra. Stačí se jen dobře připravit a znát tipy a triky, které můžou cestování letadlem značně ulehčit. Řadě problémů se dá totiž vyhnout a i mnohé dlouhé fronty jde s trochou elegance chytře obejít.

Cestování s dětmi

Cestování s dětmi nemusí být noční můra. Stačí se jen dobře připravit.

Jak si pořídit letenku

Údaje o dítěti je nutné zadat do rezervačního systému letecké společnosti už při koupi letenky. Důležité je vědět, že při přepravě letadlem se děti rozdělují na novorozence, anglicky infants (obvykle 0–2 roky), a děti (obvykle 2–12 let). Novorozenci standardně cestují bez nároku na vlastní sedadlo, děti vlastní sedačku mít musí. Myslete tedy na cestu s dítětem už při plánování letu a veškeré potřebné informace si ověřte u své letecké společnosti.

Pobyt na letišti

Na většině světových letišť existují místnosti pro rodiče s dětmi i dětské koutky. Standardem jsou dnes i přebalovací pulty, které jsou k dispozici většinou na dámských i pánských toaletách. Například pražské letiště poskytuje k zapůjčení také dětské kočárky pro cestu s dítětem až ke vstupu do letadla. Na palubě letadla vám pomůže, pokud s sebou vezmete oblíbenou hračku, pohodlný polštář či vlastní deku. Řada dopravců nabízí zábavní program pro děti či batůžky s hračkami.

Dětská strava na palubě letadla

Spoustu otázek vyvolává dětská strava na palubě letadla. Pro malé dítě si můžete vzít do letadla tolik jídla a pití, kolik budete během cesty potřebovat. Ale pozor! Tekutou stravu je nutné mít v uzavíratelných nádobách. Při dodatečné bezpečnostní kontrole potom bude tekutý obsah prověřován na nezávadnost. Na dětskou stravu je také nutné upozornit bezpečnostního pracovníka a předložit ji ke kontrole zvlášť.

V letadle

Na dálkových letech požádejte o sedačku v první řadě. Zde je totiž dost prostoru pro malou vaničku, do které dítě uložíte. Tu si můžete u některých aerolinek zarezervovat zdarma při koupi letenky, nejpozději však 24 hodin před odletem. V letadlech na krátké vzdálenosti je ale první řada zpravidla vyhrazena pro cestující business třídy, proto se u své aerolinky informujte na další možnosti.

Na cestě s cizími dětmi

Jestliže se chystáte na dovolenou s cizími dětmi (například vnoučaty), aniž by s vámi cestovali rodiče dítěte, myslete na to, že je nutné mít u sebe rodičovský písemný souhlas. Některé země takový doklad přímo vyžadují, jiné nikoli. Informaci, jak je to právě ve vaší cílové zemi, získáte na webových stránkách českého ministerstva zahraničí, potažmo na velvyslanectví daného státu v Česku. Vždy je však lepší, když si písemný souhlas rodiče či zákonného zástupce dítěte necháte vystavit (dokumenty je ideální mít v češtině a angličtině). Dokument by měl obsahovat jméno a příjmení, datum narození a číslo cestovního dokladu dítěte. Stejné údaje je potřeba uvést i ve vašem případě jako osoby, která dítě na cestě doprovází. Dále uveďte destinaci a termín cesty. Dokument podepisuje zákonný zástupce dítěte, podpis je nutné úředně ověřit.

Létání v pokročilém věku

Létání není jen pro mladé. Také v pokročilém věku není problém zvládnout celé martyrium povinností před odletem s klidem.

Štěstí přeje připraveným

Cestujete-li do zahraničí, připravte se na specifika navštívené země a okolnosti, které vás během dovolené mohou potkat. Poznamenejte si několik frází v místním jazyce, díky kterým si můžete zavolat pomoc nebo sdělit základní informace o vlastním zdravotním stavu. Mějte také u sebe kontakty na rychlou záchrannou službu a seznam užívaných léků. Jestliže se chystáte do exotických zemí, nezapomeňte se ještě před cestou očkovat a zařídit si připojištění.

Doktor bude vědět

Moderní medicína umožňuje bez potíží létat i lidem, kteří mají například kardiostimulátor či defribrilátor, a to už po několika dnech od implantace přístroje. Vždy je ale vhodné cestu letadlem dopředu konzultovat s lékařem, ujistit se, že váš aktuální zdravotní stav je vyhovující, a vyžádat si také od lékaře potřebnou zdravotní dokumentaci.

Jak na letištní kontrolu s léky

Na palubu letadla můžete bez problému vstoupit s berlemi, náhradním kloubem a třeba i inzulinovou pumpou. Stejně tak si s sebou můžete vzít injekční jehly k aplikaci léků. Veškeré medikamenty si zabalte do odbaveného zavazadla, do letadla si vezměte jen léky nezbytné po dobu cesty. Kapky, sirupy a spreje jsou povoleny v množství větším než 100 ml, při kontrole je ale dejte do přepravky mimo vaše zavazadlo. Rovněž je dobré mít s sebou potvrzení lékaře o medikaci v češtině a angličtině, jímž doložíte, že léky skutečně užíváte. Pokud jste na vozíku, můžete ho odevzdat až těsně před odletem k naložení do nákladového prostoru letadla. Totéž platí pro dětské kočárky. Pro hladký průběh bezpečnostní kontroly pak vždy platí, že byste se k ní měli dostavit s dostatečným časovým předstihem a o všech vašich specifických potřebách dopředu informovat bezpečnostního pracovníka.

Parkování může být zdarma

Pokud chcete jet na letiště autem, informujte se na možnosti parkování. Například na pražském letišti máte jako držitel průkazu ZTP/P možnost parkovat ve všech parkovacích domech zdarma. Při návratu z dovolené si jen na dispečinku Parkingu C – Comfort vyměníte parkovací lístek za ten, který vám umožní vyjet bez poplatku.

Pomoc asistenta

Řada seniorů může mít obavy, že se na letišti nevyzná, další pak omezuje například zdravotní handicap. Na některých letištích jde v těchto případech využít asistenční službu, která pomůže s bezpečným odbavením, doprovodem přes stanoviště bezpečnostní kontroly, průchodem letiště i samotným nástupem do letadla a usazením na místo. Asistenci je nutné objednat dopředu (nejlépe již při nákupu letenky) a přesně specifikovat své individuální potřeby.

Tipy a triky

Cestování může být stresující, ale nezoufejte. Díky těmto radám a trikům si celý proces výrazně usnadníte.

Před cestou

Zkontrolujte si platnost cestovních dokladů a případná víza. Na letišti buďte dvě hodiny před odletem, případně tři hodiny předem, pokud například cestujete s nadrozměrnými zavazadly. Jakmile dorazíte do odletové haly, na informační tabuli zjistíte čísla přepážek, kde vás pracovníci na základě cestovního dokladu odbaví a vydají palubní vstupenku. Zároveň vám zkontrolují zavazadla vzhledem k vašemu tarifu letenky, tedy jestli máte správnou hmotnost, rozměry i počet zavazadel. Řada leteckých společností umožňuje také odbavení už v pohodlí domova přes internet nebo prostřednictvím mobilní aplikace. Pokud jste již takto odbavení a máte svou palubní vstupenku s místem v letadle, na letišti jen na přepážce odbavení odevzdáváte kufry.

Kam s elektronikou

Veškerou elektroniku, jako je například mobil, powerbanka, fotoaparát, holicí strojek či notebook, si vezměte s sebou na palubu, do zapsaného (odbaveného) zavazadla totiž nepatří. Povolena jsou zařízení s baterií o maximální výdrži 100 Wh. Baterie o výdrži 100 až 160 Wh musí povolit letecká společnost a baterie nad 160 Wh jsou cestujícím pro leteckou přepravu zcela zakázány. Při bezpečnostní kontrole pak dejte všechna elektronická zařízení do samostatné přepravky. Stejné pravidlo platí i pro elektronické cigarety. Náhradní náplně do elektronické cigarety podléhají stejnému omezení jako tekutiny, do letadla si tedy můžete vzít balení s maximálním objemem 100 ml.

Co s kosmetikou a repelenty

Co se týká kosmetiky (krémy, řasenky, deodoranty), na palubě letadla jsou povolena balení jen do 100 ml. Před bezpečnostní kontrolou musí být veškerá taková kosmetika umístěna do průhledného opakovaně uzavíratelného sáčku o objemu do jednoho litru a uložena na bezpečnostní kontrolní pás mimo příruční zavazadlo. Naopak na palubu vůbec nesmí jakékoli přípravky obsahující hořlavé a jiné dráždivé látky (kyseliny, žíraviny apod.). Zákaz se týká i repelentů na odpuzování zvířat a živočichů. Důvodem je hořlavost látek v repelentech obsažených, ale i to, že jejich nežádoucí uvolnění by v uzavřeném ventilačním okruhu letadla mohlo u citlivých osob způsobit zdravotní potíže.

Surf či kolo s sebou

Sportovní vybavení se odbavuje jako nadrozměrná zavazadla, mají třeba větší rozměry než klasické zavazadlo nebo mají nějaký zvláštní tvar či velikost. Mohou to být právě golfové hole, surfy nebo kanoe. Kromě golfových holí musíte však informovat leteckou společnost předem a nahlásit přesné rozměry, aerolinka totiž musí potvrdit, jestli se takové sportovní vybavení vůbec vejde do zavazadlového prostoru. Přeprava je většinou za poplatek, ale některé letecké společnosti mají i různé akce, kdy nabízí přepravu sportovního náčiní v ceně letenky. A co se týká vlastních slunečníků, tak ten v případě koupeného zájezdu s cestovní kanceláří můžete u charterových letů přepravovat většinou zdarma.

Na cesty s mazlíčkem

Přepravu zvířat povolují dopravci buď přímo na palubě letadla jako kabinové zavazadlo, nebo jako odbavené zavazadlo v nákladovém prostoru. Standardně se mohou přepravovat psi, kočky, králíci, činčily a fretky, některé letecké společnosti povolují přepravovat i želvy a ptáky. Na palubách letadel se mohou přepravovat zvířata do váhy 8 kg včetně přepravní schránky, která musí být dostatečně velká, aby se zvíře mohlo ve schráně pohodlně otočit a postavit. I v tomto případě je důležité informovat leteckou společnost předem a i tato přeprava je za poplatek, který se u každé aerolinky liší. Asistenční psi pro cestující se zdravotním postižením jsou přepravováni na palubě zdarma a bez schránky. U přepravy zvířete v nákladovém prostoru letadla není limit 8 kg, ale je nutné si konkrétní parametry včetně velikosti přepravky a celkové hmotnosti potvrdit s dopravcem.

Nezdržujte se

Chystáte se na vysněnou dovolenou letecky a chcete cestu prožít bez zbytečného stresu? Není problém. Existuje několik jednoduchých kroků, jak projít letištěm a odbavit se na svůj let v klidu a pohodlí.

Odbavení z domova

Většina leteckých společností nabízí tzv. on-line odbavení. Stačí navštívit internetové stránky dopravce nebo si stáhnout mobilní aplikaci. V rámci on-line odbavení si zvolíte sedačku, odbavíte zavazadlo či objednáte speciální jídlo. Na závěr vám aplikace vystaví palubní vstupenku, kterou je nutné mít s sebou při nástupu do letadla, a to vytištěnou nebo uloženou v mobilním telefonu. Pokud cestujete pouze s kabinovým zavazadlem, nemusíte již na letišti procházet přes klasickou odbavovací přepážku. On-line odbavení je velmi jednoduché, pohodlné a ušetří vám spoustu času.

Odbavit se můžete i na letišti

Přímo na letišti můžete k odbavení využít také samoodbavovací kiosky, které jsou určené pro cestující vybraných aerolinek. Stačí sledovat jednoduché instrukce na monitoru kiosku. Jeho prostřednictvím si zvolíte sedačku, odbavíte zavazadlo a vytisknete palubní vstupenku. K použití odbavovacího kiosku je zapotřebí cestovní pas. Máte-li velké zavazadlo, stačí po odbavení na kiosku navštívit přepážku bag drop-off, kde jej pouze odevzdáte.

Odbavení na přepážkách

Odbavit se můžete pochopitelně také klasickou cestou na jedné z odbavovacích přepážek na letišti. V takovém případě je ovšem nutné dodržet příjezd na letiště minimálně dvě hodiny před odletem. Je také nutné pamatovat na to, že se přepážky uzavírají nejpozději 40 minut před odletem. Poté již odbavení není možné.

Ztráta zavazadla je noční můra

Pokud cestující v cílové destinaci neobdrží své zavazadlo, jedná se nejčastěji o zpoždění zavazadla, které nebylo naložené či přeložené do konkrétní destinace včas. Avšak těchto případů je vzhledem k celkovému počtu odbavených zavazadel v letecké přepravě málo. Jestliže se vám něco takového stane, doporučujeme informovat přepážku reklamace zavazadel ihned po příletu, kde s vámi pracovníci všechno sepíší a předají vám potvrzení. Zde budou uvedeny kontakty i adresa, kam vám zavazadlo přivezou. Zpravidla jej dostanete zpět do jednoho nebo maximálně dvou dnů.

 

Právě se děje

Další zprávy