České dráhy vyzkouší vlakotramvaje. Jezdit mohu v Praze, na jihu Čech či na Moravě

České dráhy vyzkouší vlakotramvaje. Jezdit mohu v Praze, na jihu Čech či na Moravě
Vlakové tramvaje - jak název napovídá - dokážou jezdit jak po tramvajových tratích, tak i po železnici. Oproti jiným vozům ale mohou rychleji stoupat v obloucích, mají nízké emise a lidé se s nimi snadno dostanou do center měst, uvádí náměstek generálního ředitele ČD Jiří Ješeta. "To znamená, že jsou lehčí, tím pádem i levnější a dynamičtější, operativní. Mohou být řešením pro některé specifické regionální tratě," vysvětluje Ješeta. Na snímku je vlakotramvaj v Rakousku.
V Česku je celkem 4300 kilometrů regionálních tratí, tvoří 48 procent české železniční sítě. Národní dopravce zajišťuje v regionální dopravě 89 procent všech spojů. Také na tomto snímku je vlakotramvaj ve francouzském městě Mylhúzy.
Vlakovou tramvaj si České dráhy půjčí příští rok z Maďarska, Německa nebo Francie. "Intenzivně o tom teď jednáme. Budeme ji testovat na praktických zkouškách. Zkusíme udělat závěry, jak bychom mohli do budoucna toto řešení nabízet jak cestujícím, tak našim objednavatelům. Pro specifické tratě by mohly být řešením. Důvody jsou menší frekvence cestujících na tratích, stačí menší kapacita, je to vyšší četnost zastávek," komentuje Ješeta. Fotografie ukazuje vlakotramvaj ve francouzském městě Lyon.
Dalším městem, kde se chce Česko inspirovat, je i německý Chemnitz (Saská Kamenice).
Foto: Petr Šťáhlavský/České dráhy
Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
8. 7. 2023 15:05
České dráhy začnou příští rok testovat vlakovou tramvaj. Půjčí si ji ze zahraničí a umístí na testovací okruh ve Velimi. Ministerstvo dopravy bude mít za dva roky hotovou studii, kde by vlakotramvaje mohly jezdit. V hledáčku jsou například tratě z Tábora do Bechyně nebo z Třemešné do Osoblahy ve Slezsku. Prohlédněte si, jak vypadají vlakotramvaje, které jezdí po zahraničních tratích.
 

Právě se děje

Další zprávy