Americká vláda žaluje Uber. Tvrdí, že diskriminuje lidi se zdravotním postižením

ČTK ČTK
11. 11. 2021 7:13
Americká vláda žaluje Uber. Tvrdí, že diskriminuje lidi se zdravotním postižením

Americká vláda podala žalobu na přepravní službu Uber za údajnou diskriminaci lidí se zdravotním postižením. Uber si účtuje poplatky za čekání delší než dvě minuty a znevýhodňuje tak cestující, kterým nástup do vozu trvá déle, uvedlo americké ministerstvo spravedlnosti.

Od roku 2016 čekají řidiči Uberu na své cestující zdarma dvě minuty, pět minut v případě vyšších cenových tarifů. Lidé na invalidním vozíku nebo s chodítkem ale nemohou tak rychle nastoupit, argumentuje ministerstvo. Uber sice zpětně některým klientům část ceny proplácí, ale jen pokud doloží, že se na ně čekalo právě z těchto důvodů. Neproplácí však všechny žádosti a podle žaloby tak porušuje "zákon o Američanech se zdravotním postižením" z roku 1990.

Společnost Uber tento postup minulý týden změnila a "bude nyní vracet peníze za pomalejší nástup do vozu všem osobám, které doloží své postižení", uvedl mluvčí firmy. Uber odmítá, že by zmíněný zákon porušoval. Průměrná částka, kterou cestujícím za řidičovo čekání Uber účtuje, je podle firmy 60 centů (13 korun), uvedla AP.

Žaloba žádá soud, aby nařídil společnosti Uber změnit svou politiku, vyškolit své zaměstnance a řidiče a zaplatit odškodné lidem, kteří platili za čekání v rozporu se zákonem.

 

Právě se děje

Další zprávy