Do stávky proti krokům vlády se zapojí deset svazů a víc než půlka členů odborů, řekl Středula

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 11. 2023 18:25
Do stávky proti krokům vlády se zapojí deset svazů a víc než půlka členů odborů, řekl Středula

Do stávky v pondělí 27. listopadu proti krokům vlády se zapojí více než polovina členů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Zúčastnit se mají odboráři z desítky svazů. Na tiskové konferenci po sněmu ČMKOS v Praze to řekl předseda centrály Josef Středula. ČMKOS zastřešuje na 270 tisíc odborářů a odborářek z 31 svazů. Podle Středuly stávku teď už nic neodvrátí. Plánují se do ní zapojit i dopravní odbory. Doprava by se mohla přerušit v části jižních Čech od půlnoci do poledne, uvedl předák.

Původně se stávkou počítaly čtyři svazy, a to odbory školské, úřednické, dřevařské a nejpočetnější svaz KOVO. Přidaly se k nim odbory dopravní, zdravotnické, kultury, knihoven, potravinářů a vysokoškolský svaz. Odboráři kritizují podobu vládního konsolidačního balíčku, chystané zvyšování důchodového věku, vysoké ceny energií či nezvyšování platů ve veřejném sektoru a vysokou inflaci. Podle Středuly stávku podporují i zbývající svazy ČMKOS. Podporu vyjádřila Asociace samostatných odborů (ASO), která zastřešuje 12 organizací a zhruba 110 tisíc odborářů. Do ASO patří vlivné železničářské či lékařské odbory. Obě centrály oznámily, že budou postupovat společně. Stávkovat chtějí také odbory automobilky Škoda Auto.

"Zásadním způsobem se zvětšil počet těch, kteří se přímo zapojí do stávky… Počet v této chvíli a počet členů, které svazy zastupují, je v drtivé většině nad 50 procent členské základny ČMKOS," uvedl Středula. Podle něj se protest uskuteční ve všech krajích a počty stávkujících budou jasné až po akci.

 

Právě se děje

Další zprávy