Deflace dál hrozí, ceny průmyslových výrobců klesly

ČTK ČTK
24. 2. 2014 10:11
Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Ceny průmyslových výrobců v Česku se v lednu meziročně snížily o 0,7 procenta po prosincovém růstu o 1,7 procenta. Proti loňskému lednu klesly i ceny v zemědělství, stavebnictví a službách. Vyplývá to z dnešních informací Českého statistického úřadu.

Ceny zemědělských výrobců v lednu zpomalily meziroční pokles na čtyři procenta. Pokles cen u stavebních prací zpomalil na půl procenta, u tržních služeb v podnikatelské sféře naopak zrychlil na 1,8 procenta.

Ve srovnání s prosincem se ceny průmyslových výrobců snížily o 1,3 procenta a tržních služeb o půl procenta. V zemědělství ceny výrobců vzrostly o 2,6 procenta a ve stavebnictví o 0,1 procenta.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele. Ty se v lednu v Česku meziročně zvýšily o 0,2 procenta, což byl nejnižší růst cen od října 2009.

Inflaci táhne koruna

"Změny cen v produkční sféře jsou zejména nákladového charakteru. Hlavním proinflačním faktorem zůstává koruna. Lepší domácí úroda by naopak stále měla bránit vyššímu růstu cen v potravinářském průmyslu," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

Ekonomická data, včetně dnešních, přitom podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka dostávají měnovou politiku ČNB do trochu schizofrenní situace. "Spotřebitelské ceny rostou pomaleji a výrobní ceny klesají výrazněji, než se čekalo. Deflační nebezpečí je tedy patrně větší, než se předpokládalo," uvedl. Na druhou stranu ovšem podle něj přichází příznivé údaje z reálné ekonomiky v čele s výrazným zvýšením HDP v posledním čtvrtletí loňského roku.

Elektřina zlevnila

V průmyslu za meziročním poklesem cen stálo především zlevnění elektřiny o 11,5 procenta, těžby, chemických látek a farmaceutických výrobků. Ceny dopravních prostředků se zvýšily o 3,9 procenta, když kvůli oslabení koruny zdražily autodíly; ceny motorových vozidel naopak klesly. V potravinářství vzrostly ceny mléčných výrobků o 11,5 procenta a klesly ceny olejů a tuků o 17,5 procenta.

V zemědělství se meziročně snížily ceny v rostlinné výrobě o 13,8 procenta, když víc než o pětinu zlevnily obiloviny, o desetinu klesly ceny olejnin a skoro o dvě třetiny zdražily brambory. Ceny v živočišné výrobě stouply o 8,1 procenta. O víc než pětinu zdražilo mléko a o 15,5 procenta zlevnily vejce.

V tržních službách v lednu proti loňsku o víc než pětinu klesly ceny za telekomunikační služby a o 18 procent za skladování. Poštovní a kurýrní služby zdražily o 8,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy