Daně vybíráte příliš draze, vzkázala Česku Evropská komise

ČTK ČTK
26. 2. 2015 13:37
Podle Komise se celkový stav veřejných financí v Česku výrazně zlepšil. Stále však kritizuje třeba i korupci.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Brusel/Praha - Celkový stav veřejných financí v České republice se výrazně zlepšil. Přesto stále zůstávají problematické body, jako jsou daňové úniky nebo neefektivní důchodový a zdravotnický systém. Vyplývá to z dnes zveřejněného pracovního dokumentu Evropské komise.

Zpráva bude podkladem ke konkrétním doporučením pro Česko, která Komise jako obvykle nabídne v květnu či červnu.

Podle Komise je výběr daní v Česku stále příliš nákladný jak pro státní správu, tak pro poplatníky. Odhadované výdaje na důchody a neefektivní hospodaření ve zdravotnictví pak podle Komise zpochybňují dlouhodobou udržitelnost obou systémů.

Veřejné instituce pod kritikou

Pracovní materiál rovněž upozorňuje, že překážku pro silnější ekonomický růst a investice nadále představuje neefektivnost a netransparentnost veřejných institucí. "Česká republika dosahuje nízkého hodnocení v případě kvality veřejných institucí, konkrétně v případě korupce," uvádí materiál. Na druhou stranu se ČR prý zlepšila v čerpání peněz z evropských fondů.

Celkového zlepšení dosáhla ČR v případě úrovně nezaměstnanosti. Ale některé sociálně znevýhodněné skupiny stále nejsou na pracovním trhu dostatečně zastoupeny, uvádí zpráva. Týká se to například lidí s malými dětmi, nekvalifikovaných pracovníků nebo Romů.

Materiály shrnující situaci členských zemí dosud Komise publikovala vždy společně s doporučeními, jaká opatření by měly země přijmout ke zlepšení stavu svého hospodářství. Nový tým Jeana-Claudea Junckera se nyní rozhodl shrnutí zveřejňovat o tři měsíce dříve. Má to umožnit hlubší analýzu a diskuse na evropské i národní úrovni před tím, než Komise rozhodne o podobě doporučení.

Podle doporučení Komise z loňského června by Česko mělo zjednodušit svůj daňový systém a vylepšit výběr daní. Materiál také připomínal potřebu zajistit dlouhodobou udržitelnost penzijního systému či posílení efektivity a výkonnosti úřadů práce. "Celkově dosáhla Česká republika ohledně loňských doporučení omezeného pokroku," uvádí dnešní materiál.

 

Právě se děje

Další zprávy