Další čtyři švýcarské banky se kvůli daňovým sporům dohodly s USA

ČTK ČTK
23. 12. 2015 23:29
Švýcarské banky se mohou vyhnout trestnímu stíhání, když odtajní přeshraniční aktivity, které americkým držitelům účtů pomáhaly skrývat jmění a příjmy před americkými finančními úřady. V programu fungujícím od roku 2013 už odvedly na pokutách přes jednu miliardu dolarů (zhruba 25 miliard korun). Ve středu se takto s americkými úřady dohodly čtyři další bankovní domy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Bern - Další čtyři švýcarské banky dosáhly dohody s americkými úřady kvůli možnému stíhání za to, že pomáhaly bohatým Američanům s krácením daní. Ve středu o tom informovala agentura Reuters s tím, že čtveřice finančních domů v rámci urovnání sporu zaplatí americkému ministerstvu spravedlnosti celkem 178 milionů dolarů (4,4 miliardy korun).

Díky programu, který běží od roku 2013, se švýcarské bankovní domy mohou vyhnout trestnímu stíhání, když odtajní přeshraniční aktivity, které americkým držitelům účtů pomáhaly skrývat jmění a příjmy před americkými finančními úřady.

Tato možnost se ale nevztahuje na ty banky, které jsou již předmětem trestního vyšetřování.

Součástí programu je nyní 75 švýcarských bank, které na pokutách odvedly přes jednu miliardu dolarů (zhruba 25 miliard korun). Nově se zapojily finanční domy Bank J. Safra Sarasin, který přislíbil uhradit 85,8 milionu dolarů (přes 2,1 miliardy korun), Coutts & Comp., Gonet & Comp; Cie a Banque Cantonal du Valais.

 

Právě se děje

Další zprávy