Hříchy operátorů: Účtují reklamace i neobjednané služby

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 31. 10. 2014 18:57
Regulátorovi se nelíbí, že službu "Data nad rámec balíčků" operátor automaticky aktivoval všem zákazníkům s datovým tarifem.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zahájil správní řízení se společností Vodafone kvůli službě "Data nad rámec balíčků", kterou operátor v polovině září automaticky aktivoval všem zákazníkům s datovým tarifem. Firma se tak mohla dopustit agresivní obchodní praktiky.

Regulátor zároveň po Vodafonu požaduje změnu ve smlouvě, aby nabídka byla v souladu se zákonem o ochraně spotřebitele. Podle mluvčího Českého telekomunikačního úřadu Martina Drtiny je automatická aktivace postavena na principu, že spotřebiteli je dodána a účtována služba, kterou si sám předem aktivně neobjednal.

"Dokup dat nad rámec balíčku jsme zavedli v souladu se zákonem. Jsme připraveni o tom s ČTÚ nadále diskutovat," reagovala mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

Reklamace za peníze? ČTÚ je proti

ČTÚ se rovněž nelíbí, že zejména virtuální operátoři v síti O2, tedy BLESKmobil či Tesco Mobile, vyřizují reklamace prostřednictvím zpoplatněné zákaznické linky. Podle regulátora tak omezují práva spotřebitele z vadného plnění. Podle mluvčího O2 Martina Žabky byl současný způsob nabírání reklamací konzultovaný s ČTÚ. Připustil, že BLESKmobil sice má servisní linku zpoplatněnou, v případě reklamace ale poplatek zákazníkovi vrací.

"Podle zákona přitom má prodávající přijmout reklamaci i v sídle, nebo místě podnikání a nikoliv si vynucovat podání reklamace pouze jediným způsobem, který je nadto zpoplatněn," dodal Drtina. "Vždy existuje přímý kanál pro náběr reklamací, který samozřejmě zpoplatněn není. Tento systém je nastaven od začátku fungování služby," řekl k tomu Žabka.

 

Právě se děje

Další zprávy