Co věděl Winterkorn? Už v roce 2011 upozornil na podvod s emisemi technik Volkswagenu

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
27. 9. 2015 7:49
Z interního šetření v koncernu, s jehož výsledky se v pátek seznámila dozorčí rada, vyplývá, že o podvodu při měření emisí ve Wolfsburgu věděli už roky. Zpráva neodhaluje, kdo konkrétně informaci dostal a proč na varování před podvodem nereagoval. Vyšetřování převezme americká právní kancelář, manažerům hrozí, že přijdou o majetek.
Martin Winterkorn odstoupil ve středu. V pátek už by za něj dozorčí rada ruku do ohně nedala.
Martin Winterkorn odstoupil ve středu. V pátek už by za něj dozorčí rada ruku do ohně nedala. | Foto: Reuters

Wolfsburg – Už v roce 2011 varoval jeden z techniků Volkswagenu před ilegálními praktikami v souvislosti s měřením emisí u motorů produkovaných německou automobilkou.

Ukazují to závěry interního šetření v koncernu, zprávu z něj v pátek dostala dozorčí rada.

Zpráva podle nedělního vydání listu Frankfurter Allgemeine neodhaluje, kdo konkrétně informaci dostal a proč na varování před podvodem nereagoval.

Dozorčí rada se proto rozhodla angažovat externí vyšetřovatele – americkou právní kancelář Jones & Day. Koncern to ještě nepotvrdil, podle listu proto, že zatím není podepsaná smlouva.

Jde o velmi choulostivou věc. Pokud se totiž prokáže, že manažeři ve Wolfsburgu byli do skandálu přímo vtaženi, musí počítat s právními následky.

Frankfurter Allgemeine připomíná, že v případě, kdy by jim bylo prokázané úmyslné podvodné jednání, pak za škody ručí osobním majetkem. Vzhledem k pokutám, které firmě hrozí, by šlo pro dotčené manažery doslova o vše.

Dozorčí rada nic nevěděla

Deník svůj otevírací text otitulkoval takto – Co věděl Winterkorn? Bývalý šéf celého koncernu rezignoval ve středu. Svět přitom ujistil, že on sám o podvodu nevěděl.

Dozorčí rada, která s ním ten den celý skandál poprvé řešila, po jeho rezignaci potvrdila, že Martin Winterkorn o manipulacích nevěděl nic. Po představení zprávy z interního šetření v pátek by žádná taková slova nepadla, jde teď podle Frankfurter Allgemeine slyšet z rady.

Vedle vyšetřování koncern chystá také svolávací akce pro zasažená auta, informuje dále deník. Jedenáct milionů aut, která mají dieselové motory, u kterých byl použit manipulační software, už prý koncern identifikoval. Majitelé těchto vozů mají v příštích týdnech dostat vysvětlující dopisy, následná úprava motoru je nebude nic stát.

 

Právě se děje

Další zprávy