Chtějte zvýšit mzdu o pět procent, radí odbory. Peníze jsou

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 2. 10. 2014 14:11
Ekonomika podle odborářů oživuje, takže požadavek na zvýšení mezd není odtržený od reality a firmy mají peníze na jeho splnění.
Firmy na to mají, tvrdí odboráři.
Firmy na to mají, tvrdí odboráři. | Foto: Thinkstock

Praha – Mzdy v Česku by pro příští rok měly stoupnout o pět procent. Odborářům to pro nadcházející kolektivní vyjednávání doporučuje vedení Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Ekonomika podle nich oživuje, takže požadavek na zvýšení mezd není odtržený od reality a firmy mají peníze na jeho splnění.

"Krizi nejvíc odnesli právě pracovníci, jimž klesala reálná mzda. Zaplatili to snížením životní úrovně. Ekonomika postupně oživuje v řadě odvětví, i stavebnictví má nejvíc nových zakázek za poslední tři roky,“ říká předseda ČMKOS Josef Středula.

„Odhady ekonomického růstu našich i zahraničních institucí předpokládají pokračování významného růstu české ekonomiky i v příštím roce. Ekonomický růst je v převažující většině firem zajišťován vzestupem produktivity práce, a tedy další růst mezd by neměl zásadní dopady na konkurenceschopnost firem či na riziko propouštění zaměstnanců,“ dodává Středula.

Silně přestřelily

Zástupci velkých zaměstnavatelů, tedy Svaz průmyslu a dopravy, růst mezd o pět procent odmítají. „Považujeme to za spíše politické gesto využívající účelově některé optimistické makroekonomické údaje,“ říká prezident svazu Jaroslav Hanák.

Podle výsledků červencového šetření Svazu průmyslu a dopravy mezi jeho 1600 členy předpokládají tuzemské firmy průměrný nárůst mezd v příštím roce o jedno maximálně dvě procenta. „Odbory ve svých požadavcích silně přestřelily. Neodpovídá to možnostem absolutní většiny firem,“ říká Hanák.
 
Podle průzkumu svazu je meziročně lepší ekonomická situace jen zhruba u dvou pětin firem, u přibližně dvou pětin z nich zůstává situace stejná a u více než jedné pětiny firem se situace zhoršila.

V příštím roce se sice dá očekávat další oživování ekonomiky, ovšem situace převážné většiny firem nedovoluje skokové navyšování mezd. Navíc mezi jednotlivými odvětvími a napříč podniky zůstává výrazná diferenciace v jejich kondici.

Kolektivní smlouvy pomáhají k vyšší mzdě

Kolektivní smlouvy či takzvané smlouvy vyššího stupně chrání v Česku 46 procent zaměstnanců. Podle loňské analýzy ČMKOS byla ve firmách a institucích, kde se tyto dohody uzavřely, téměř o 2900 korun vyšší průměrná mzda než celorepublikový průměr.

Platy zaměstnanců státu a veřejného sektoru by již od letošního listopadu měly stoupnout o 3,5 procenta. Rozhodnutí už schválila vláda.

 

Právě se děje

Další zprávy