Chladné počasí pole se zeleninou zatím nepoškodilo, může ale zpozdit sklizeň

ČTK ČTK
26. 4. 2021 12:23
Chladné počasí pole se zeleninou zatím nepoškodilo, může ale zpozdit sklizeň

Nezvykle chladné jarní počasí porosty rané zeleniny na tuzemských polích zatím nepoškodilo a na úrodu by nemělo mít zásadní vliv. Nízké teploty ale mohou zpozdit sklizeň některých druhů zeleniny. V pondělí to řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka, podle kterého sklizeň první polní zeleniny čeští pěstitelé zahájili minulý týden a výpěstky už míří na pulty obchodů.

"Většina nejranější zeleniny je kryta netkanou textilií a tam nám mrazy do minus tří stupňů problémy moc nedělají, pouze zpozdí vegetaci. Jediná plodina, která je nyní trošku ohrožena, jsou nejranější výsadby celeru, ale těch není moc," uvedl Hanka. U některých druhů zeleniny pěstitelé už kvůli chladnému začátku jara hlásí desetidenní zpoždění, v případě raných brambor činí prodleva 14 dní. U brambor lze ale zpoždění vegetace při příznivém vývoji počasí ještě dohnat, podotkl Hanka.

Zelináři minulý týden zahájili na polích sklizeň lahůdkové cibulky, pažitky, ředkviček a chřestu. Z krytých ploch jsou sklízeny saláty. V dalších týdnech se podle Hanky budou přidávat další druhy, například kedlubny, špenát či saláty. "Po skutečně dlouhé zimě můžeme našim zákazníkům konečně nabídnout čerstvě sklizenou českou zeleninu," podotkl Hanka.

 

Právě se děje

Další zprávy