ČEZ podepsal s Havlíčkem smlouvy k dostavbě Dukovan

ČTK ČTK
28. 7. 2020 12:36
ČEZ podepsal s Havlíčkem smlouvy k dostavbě Dukovan

Stát a energetická společnost ČEZ v úterý uzavřely připravované smlouvy k plánovanému novému bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš podepsali vedle zastřešující dohody také smlouvu, která definuje územní povolení k umístění stavby i výběr dodavatele do roku 2024. Beneš řekl, že pořadí uchazečů o stavbu nového bloku by firma ráda měla na konci roku 2022, tendr chce vypsal letos v prosinci.

Havlíček potvrdil, že nový blok elektrárny by se měl začít stavět v roce 2029. "Pro stát je klíčové, že se investor zavazuje do roku 2024 dojednat smlouvu s dodavatelem a intenzivně pokračovat v přípravě nových jaderných zdrojů. Tak aby nový blok Dukovan uvedl do provozu v roce 2036. Což znamená zajistit stabilitu a energetickou bezpečnost a zároveň dodávky levné a bezemisní elektrické energie," uvedl ministr.

Beneš řekl, že není v zájmu ČEZ vyřazovat ze soutěže o stavbu Dukovan některé zájemce ještě před tendrem. Možnou účast čínských a ruských firem kritizuje část opozice.

 

Právě se děje

Další zprávy