Česku hrozí prodražení dluhu, agentura Fitch zemi předpovídá nižší rating

ČTK ČTK
7. 5. 2022 14:29
Prestižní mezinárodní instituce varuje, že českou ekonomiku čekají těžší časy. Ve svém novém posudku zrevidovala její výhled ze "stabilního" na "negativní".
Sídlo ratingové agentury Standard and Poor's v New Yorku.
Sídlo ratingové agentury Standard and Poor's v New Yorku. | Foto: Reuters

Společnost Fitch Ratings sice potvrdila dosavadní hodnocení republiky stupněm AA-, avšak zhoršila svou prognózu. Známka podle ní Česku poklesne, pokud ohlášené odstřihávání od ruských energetických surovin vyvolá recesi a následné hospodářské turbulence. Propad ratingu hrozí také v případě, že se vládě nepodaří ozdravit veřejné finance.

Hodnocení je důležitým vodítkem pro investory, ukazuje jim, jaká je pravděpodobnost, že daná země bude schopna dostát všem svým závazkům  a splácet půjčky. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu půjčovat a rovněž na úroky. Pokud se známka země nachází ve spekulativním pásmu, nesmějí do jejích státních dluhopisů investovat velcí hráči, například penzijní fondy.

Česko nemuselo negativnímu ekonomickému výhledu čelit bezmála čtvrt století. Agentura Fitch mu známku naposledy zhoršila v roce 1997, o rok později to pak udělal i další významný hodnotitel Standard & Poor’s.

Ke svému současnému rozhodnutí Fitch dospěla na základě očekávaného nižšího hospodářského růstu Česka, silných inflačních tlaků, kterým čelí zdejší ekonomika, a také vlivem vyšších rizik, která souvisejí se závislostí na ruských surovinách. Boj s inflací a náklady na pomoc Ukrajině podle agentury významně zatíží státní rozpočet.

Standard & Poor’s naopak minulý týden pro zemi potvrdila dosavadní rating i výhled. Dlouhodobý korunový dluh Česka hodnotí stupněm AA, dluh v cizích měnách AA-.

 

Právě se děje

Další zprávy