Česko zažádá o mimořádnou pomoc z EU pro české ovocnáře

ČTK ČTK
29. 4. 2024 19:32
Česko zažádá o mimořádnou pomoc z EU pro české ovocnáře

Česko v nejbližších dnech pošle Evropské komisi žádost o mimořádnou finanční pomoc pro české ovocnáře, které zasáhly jarní mrazy. V prohlášení pro média to uvedlo ministerstvo zemědělství, jehož šéf Marek Výborný v pondělí v Lucemburku o situaci jednal s eurokomisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským před začátkem jednání unijních ministrů zemědělství. Komise by podle Výborného měla k pomoci využít finanční prostředky ze zemědělské rezervy či jiných nástrojů Evropské unie. Škody, které mrazy podnikům napáchaly, se v Česku podle ministerstva vyšplhaly na miliardu korun, pro pěstitele vína pak až na dvě miliardy.

"Dnes ráno jsem se mezi čtyřma očima setkal s (komisařem pro zemědělství) Januszem Wojciechowským," cituje tisková zpráva ministra Výborného. "Česko vypracuje podkladový materiál pro to, abychom mohli o mimořádné pomoci pro české ovocnáře na úrovni Evropské unie jednat," vysvětlil.

Letošní jarní mrazy způsobily, že v Čechách nebude žádná sklizeň ovoce, upozornil Výborný. Situace je podle něj zcela jiná, než když drobné jarní mrazy přinesou škody mezi deseti až 20 procenty úrody.

"Takovou katastrofu v České republice nepamatujeme od roku 1929, na většině území Čech přišli ovocnáři o veškerou úrodu a v letošním roce nesklidí žádné ovoce. Stejné mrazy postihly i několik dalších evropských zemí, proto jsem Evropskou komisi vyzval, aby v této krizové situaci pomohla pěstitelům finančními prostředky ze zemědělské rezervy," řekl Výborný. Upozornil přitom, že právě pro podobné situace rezerva existuje a Evropská komise by ji proto podle názoru Prahy měla využít.

Ministerstvo už avizovalo, že spustí program pomoci v objemu 70 až 100 milionů korun. Jak velká by mohla být eventuální finanční pomoc z prostředků EU zatím není jasné.

 

Právě se děje

Další zprávy