Česko bude spolupracovat s Francií na financování projektů k jaderné energetice

ČTK ČTK
9. 1. 2024 11:49
Česko bude spolupracovat s Francií na financování projektů k jaderné energetice

Se spoluprací počítá nová dohoda Technologické agentury ČR s Francouzskou národní výzkumnou agenturou. Po úterním setkání to na tiskové konferenci uvedli český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) a francouzská ministryně pro energetickou transformaci Agnés Pannierová-Runacherová. Oba státy také chtějí dál spolupracovat při prosazování vhodných podmínek pro rozvoj jaderné energetiky v EU.

Hlavním tématem dnešního setkání ministrů byla energetická tranzice v Evropě a role jaderné energie při dekarbonizaci energetiky a při zajištění energetické bezpečnosti. Součástí jednání byl i podpis dohody o spolupráci mezi agenturami, podle níž se budou moci subjekty z obou zemí ucházet o financování projektů k rozvoji jaderné energetiky.

Český ministr v souvislosti připomněl, že letošní rok bude pro tuzemskou jadernou energetiku průlomový, protože se bude rozhodovat o dodavateli nového jaderného bloku v Dukovanech a také o počtu nových jaderných zdrojů. "Pro úspěšné dosažení těchto cílů potřebujeme co nejspravedlivější podmínky pro podporu jaderné energie v rámci Evropské unie. Věřím, že na podporu ze strany Francie se v tomto ohledu budeme moci spolehnout," řekl Síkela.

 

Právě se děje

Další zprávy