Zpětný odkup akcií ČEZ končí

alt
18. 4. 2008 14:15
Firma teď sníží základní kapitál

Praha - Elektrárenská společnost ČEZ v nejbližších dnech skončí s výkupem vlastních akcií. Vyplývá to z informací, které zveřejnila na svých internetových stránkách pro investory.

Výkup vlastních akcií schválila loni valná hromada. "Cílem bylo optimalizovat kapitálovou strukturu společnosti, přičemž dosud realizovanými nákupy toho bylo dosaženo," píše se v pozvánce na letošní valnou hromadu ČEZu.

Ta se bude konat 21. května v Praze. Představenstvo na ní navrhne většinu vykoupených akcií, konkrétně přes 54 milionů kusů, zrušit. Tím se základní kapitál firmy sníží z o více než 5,4 miliardy korun na necelých 53,8 miliardy. Upraví se tak poměr kapitálu a dluhu směrem, který vedení firmy považuje za efektivnější.

Do pěti milionů kusů akcií dostanou manažeři firmy v rámci motivačního programu.

Společnost doposud odkoupila celkem 56,9 milionu akcií, tedy 9,61 procenta základního kapitálu, uvedl server financninoviny.cz. Stálo to bezmála 66 miliard korun. To znamená více než jedenapůlnásobek loňského čistého zisku.

Letošní valná hromada by mohla odsouhlasit další zpětný odkup, uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

"Podle našeho názoru bude opět schválen ve výši deseti procent celkového počtu akcií s tím, že tentokrát lze očekávat méně pravidelný odkup a celková suma se nemusí vyšplhat až na zmíněných deset procent v závislosti na tom, jak se bude firmě dařit v oblastí akvizicí," napsal Hatlapatka.

Loni schválený odkup prováděly makléřské domy Wood & Company a Patria Finance.

 

Právě se děje

Další zprávy