Vývojáři volí Česko, nově Honeywell

Tomáš Fránek
9. 11. 2006 0:00
Brno - Česko přestává být pouze levnou montovnou, stále více láká i firmy investující do služeb a vývoje.

Dokladem toho jsou dva poslední případy. V průmyslové zóně Černovická terasa vyroste novostavba haly na testování, zkoušky a vývoj turbokompresorů do motorů pro závodní a speciální auta obří americké společnosti Honeywell.

V Hořicích tuzemská společnost Swell zase investuje do nových prostor, ve kterých bude vyvíjet a vyrábět nové díly pro automobilový průmysl.

Centra se vyplatí

A na konci října společnost Microsoft oznámila, že v Praze otevře evropské centrum pro podporu mobilních technologií.

Podle ekonomů jde v případě zájmu firem o otevírání center služeb a vývoje o velmi pozitivní vývoj.

Za poslední dva roky tak otevřely mezinárodní firmy v Česku více než čtyřicet vývojových, technologických či distribučních center. V roce 2003 jich přitom podle údajů společnosti CzechInvest v zemi fungovalo pouhých deset.

Centra vývoje a služeb sice nepřináší miliardové investice a tisíce pracovních míst, zaměstnávají ale vzdělané lidi a jsou "trvalejší" a méně závislé pouze na levné pracovní síle než montovny.

Infobox

Země call center:

  • V Česku je přes 580 call center, která zaměstnávají 14 tisíc lidí. Více než 57 procent těchto zařízení pro poskytování služeb po telefonu je umístěno v Praze.
  • Vyplývá to z průzkumu společnosti Genesys, která patří do telekomunikačního koncernu Alcatel.
  • Co do počtu zaměstnaných operátorů dominují trhu velká call centra, která zaměstnávají od 101 do 500 operátorů nebo více. Tato centra dávají práci téměř 60 procentům operátorů či operátorek. Velká zákaznická centra obvykle vlastní přední telekomunikační, finanční a energetické společnosti
  • Česká call centra umějí většinou komunikovat v několika světových jazycích. Dvě třetiny zákaznických center pokrývají svými službami pouze Českou republiku a necelá pětina i Slovensko. Další pětina pak nabízí služby pro více zemí minimálně ve třech jazycích.

 

Nové centrum na testování a vývoj turbokompresorů společnosti Honeywell podle oznámení pro úřady zaslané developerskou společností CTP Invest, která vlastní část průmyslové zóny Černovická terasa, by se mělo začít stavět už letos, fungovat by mělo začít v příštím roce.

Společnost Honeywell zatím odmítá záměr jakkoliv komentovat. "Nebudu to potvrzovat, ani vyvracet," řekl Aktuálně.cz šéf českého zastoupení společnosti Jaroslav Doležel.

Z oznámení pod názvem Honeywell LTT ale vyplývá, že na výstavbu centra firma bude potřebovat na třináct tisíc metrů čtverečních pozemků v zóně na okraji Brna, z toho tři tisíce zabere samotné centrum.

Zaměstnáme odborníky

Součástí budovy budou testovací buňky, zkušební prostory a laboratoře. "V provozu budou testovány, zkoušeny a vyvíjeny turbokompresory pro závodní a speciální automobily a dopravní stroje," je napsáno v oznámení.

V testovacím centru najde práci padesát zaměstnanců, součástí týmu budou technici, vývojáři a testovací inženýři.

Honeywell už v Brně působí, v zóně Černovická terasa má jak svůj výrobní závod, tak globální vývojové centrum, kde pracuje na dvě stě odborníků.

A nedávno firma, která má v Česku na šestnáct set zaměstnanců a vlastní také firmu Mora Aerospace, otevřela v Praze centrum na podporu aktivit v letectví. Středisko bude poskytovat služby pro Evropu, Afriku a Blízký východ.

"Ve středisku bude již příští rok pracovat asi 500 lidí. Sídlit tu budou finanční, obchodní, marketingové a personální útvary na podporu činnosti firmy v oblasti letectví," uvedl Jaroslav Doležal z firmy.

Honeywell je dodavatelem leteckých výrobků a služeb, řídících technologií pro budovy a průmysl, automobilových produktů, turbokompresorů a speciálních materiálů. Současná hodnota firmy se odhaduje na 30 miliard dolarů.

Tady se začne příští rok stavět továrna Hyundai, největší letošní investice v Česku
Tady se začne příští rok stavět továrna Hyundai, největší letošní investice v Česku | Foto: Ludvík Hradilek

Česko se hodí

V Česku už do center vývoje a služeb investovaly i další velké společnosti - DHL, Logica, Sun Microsystems, IBM či Oracle.

V lednu otevře v Brně své rozšířené centrum s 350 zaměstnanci indická softwarová firma Infosys Technologies.

Studie společnosti Economist Intelligence Unit navíc hodnotí Česko jako třetí nejvýhodnější zemi pro vybudování či přestěhování firemních servisních center.

Analýza vycházející z devíti kritérií, mezi která patří například daňový režim země, cena práce či infrastruktura, zařadila tuzemsko hned za Indii a Čínu.

 

Právě se děje

Další zprávy