Vynálezci se dočkali. Přijde jednotný unijní patent

Tomáš Fránek
11. 12. 2012 14:10
Po 30 letech se firmám mohou snížit náklady, dosud jsou až 60x vyšší než v Číně
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Štrasburk - Evropští vynálezci a firmy se konečně dočkali nástroje, kterým mohou konkurovat USA i Číně.

Evropský parlament po letech sporů podpořil zavedení jednotného unijního patentu, jehož cílem je od roku 2014 snížit registrační náklady firmám a zvýšit konkurenceschopnost evropského hospodářství.

Diskuse o vytvoření jednotného patentového systému trvala 30 let. Z evropské sedmadvacítky se společným schvalovacím standardem kvůli jazykovým sporům nesouhlasí Itálie a Španělsko.

Je to milník

"Vytvořili jsme milník, který podpoří růst v Evropské unii," řekla o patentu Cecilia Wikströmová z frakce liberálních demokratů. Novinka podle ní pomůže vyvést unii z krize.

"Současný patentový systém v EU, zejména pokud jde o požadavky na překlad, se vyznačuje velmi vysokými náklady a právní složitostí. Celkové náklady na vytvoření průměrného patentu dosahují 32 000 euro, pokud má patent platit v celé EU. Odhaduje se, že skutečné náklady na vytvoření všech patentů se v EU pohybují kolem 193 milionů eur ročně. Vytvoření evropského patentu pomůže snížit tyto náklady na 680 eur za jednotlivý patent," uvedl český europoslanec Jan Březina.

Současný schvalovací proces je v Evropě až 60krát draží než v Číně a 18krát dražší než v USA, protože doposud bylo nutné patenty registrovat v každé zemi zvlášť.

Podle pondělního prohlášení rakouského ministra hospodářství Reinholda Mitterlehnera bude ale celá procedura stát dvakrát více než ve Spojených státech. Samotné přihlášení prý vyjde okolo 1800 eur, ale k tomu je nutné připočítat ještě asi 4000 eur na správních poplatcích.

"Duševní vlastnictví se nesmí zastavit na hranicích. Cesta k zavedení unijního patentu byla dlouhá a složitá, ale nakonec stála za námahu," uvedl Bernhard Rapkay, zpravodaj Parlamentu pro jednotný systém patentové ochrany. "Dnešní hlasování je dobrou zprávou pro ekonomiku EU a zejména pro malé a střední podniky v Evropě," dodal.

Tři sídla

Řím a Madrid normu kvůli jazykovým právům napadly v Lucemburku u Soudního dvoru Evropské unie, jehož verdikt se očekává v následujících měsících. Pokud soud stížnost Itálie a Španělska odmítne, mohou začít jednotné patenty platit od ledna 2014. Fungovat budou ve třech jazycích - francouzštině, angličtině a němčině.

Generální advokát lucemburského tribunálu Yves Bot v úterý uvedl, že podle jeho nezávazného názoru, který ovšem soudci obvykle respektují, by měly být právní kroky Itálie a Španělska zamítnuty.

Debatu o panevropské registraci provázely spory Německa, Francie a Británie o to, kde bude sídlit soud rozhodující o patentových sporech. Na základě kompromisu bude soud rozdělen podle typů patentů do Mnichova, Paříže a Londýna. Hlavní sídlo bude ve francouzské metropoli, ale například otázky týkající se strojírenství a fyziky bude řešit odborné pracoviště v Mnichově.


 

Právě se děje

Další zprávy