Volání ze zahraničí zlevní pod čtyři koruny za minutu

ČTK ČTK
11. 6. 2012 20:15
Telefónica O2 od července zavádí nový roamingový tarif
Trestných bodů se nebojí?
Trestných bodů se nebojí? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Lidé, kteří odjedou na dovolenou či na služební cestu do zahraničí po 2. červenci, mohou využít nový roamingový tarif společnosti Telefónica O2.

Odchozí a příchozí hovory v něm nově přijdou na 3,90 koruny za minutu. Stejně bude stát i jedna odeslaná SMS.

Službu si mohou smluvní zákazníci aktivovat prostřednictvím SMS nebo přes webový portál Moje O2.

V rámci takzvaného eurotarifu regulovaného Evropskou unií budou uživatelé od července platit 8,60 koruny za odchozí hovory, v současnosti je to 10,30 koruny.

"Věřím, že s tímto tarifem se naši klienti nebudou v zahraničí obávat používat svůj mobilní telefon úplně stejným způsobem, jako to dělají doma. V rámci Evropské unie, ale také v Chorvatsku, ve Švýcarsku či v Norsku totiž zaplatí pouze 3,90 koruny za každou minutu hovoru a odeslanou SMS bez jakýchkoli dalších poplatků," uvedl ředitel segmentu mobilních hlasových a datových služeb společnosti Petr Matějovský. Firma přitom přestane aktivně nabízet tarif Smart roaming, úplně ho ale nezruší.

Při cestách mimo Evropskou unii se k roamingové sazbě připlácí při každém hovoru sestavovací poplatek. Ten činí 50 korun pro zbytek Evropy a 80 korun pro svět za každý odchozí i příchozí hovor.

Firma zároveň nabídne nové roamingové datové tarify. Ty například umožní stáhnout po Evropě jednorázově 25 až 250 MB dat za cenu 50 až 500 korun. Opakované měsíční balíčky pak umožní stažení 50 MB až jednoho GB za 100 až 2000 korun v Evropě. Mimo Evropu zákazníci v obou případech zaplatí dvojnásobek.

Od příštího týdne Telefónica v rámci vnitrostátní nabídky přidá ke svým tarifům Neon polovinu volných jednotek navíc a nabídne nový tarif Internet v mobilu+, v rámci kterého bude mít uživatel neomezené posílání SMS v síti operátora. Celkem si bude moci zákazník vybrat ze čtyř variant podle množství stahovaných dat od 150 MB za 200 Kč po deset GB za 800 Kč.

Nové nabídky má i konkurence

Konkurenční T-Mobile od června sníží cenu balíčku pro stahování dat v zahraničí Travel&Surf o polovinu na 270 korun týdně. Od 24. června pak upraví ceny volání a SMS na úroveň nařízenou Evropskou komisí.

Další konkurent Vodafone nabízí zákazníkům možnost volat a posílat data v zahraničí za domácí tarify. Zájemci si ale připlatí 99 korun za den. Operátor navíc zavedl finanční limit pro roaming 1300 korun, který platí po celém světě.

Podle nedávné zprávy organizace evropských regulátorů BEREC byly ceny roamingového odchozího volání nabízené tuzemskými mobilními operátory mimo regulovaný eurotarif loni zhruba o pětinu nad průměrem evropských zemí. Češi tak v zahraničí volali za podobné ceny jako Rakušané a patřili mezi osm zemí s nejdražším roamingem v Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy