Vláda: Boj dodavatelů s řetězci se odkládá

dkl
11. 4. 2007 13:30
Antimonopolní úřad nedostane nové pravomoci
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Vláda dnes zamítla poslanecký návrh, který upravoval zneužívání dominantního postavení v obchodních styku.

Šlo o návrh, na jehož základě by Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) mohl zakročit proti řetězcům, které údajně porušují rovnou soutěž.

V návrhu bylo zneužití postavení definováno například jako vymáhání poplatku za zařazení produktu do databáze či požadování peněz za umístění výrobku na regálu.

Raději jednat

Proti návrhu se už předem postavil ministr zemědělství Petr Gandalovič. Cesta je podle něj v jednání významných hráčů na trhu, nikoli další regulaci.

"Zranitelné postavení českých prvovýrobců a zpracovatelů potravin před neférovým jednáním jejich rozhodujících odběratelů vnímám velmi citlivě. Navrhovaná právní úprava ale neobsahuje analýzu, nakolik by se mohla navržená ochrana promítnout do spotřebitelských cen, a tím způsobit ještě větší tržní selhání, než jaké se snaží řešit," vyjádřil výhradu ministr.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič byl proti poslaneckému návrhu
Ministr zemědělství Petr Gandalovič byl proti poslaneckému návrhu | Foto: Ludvík Hradilek

"Návrh poslanců postrádá také konkrétní definici ekonomické závislosti," dodává.

Úřad váhá

Po úpravě pravomocí, které má Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, volá i jeho předseda Martin Pecina.

"V tuto chvíli nemáme pravomoc řešit to, že obchodní řetězce se chovají nefér vůči dodavatelům. Nový zákon by ale toto mohl řešit a tyto pravomoci nám dát," říká Pecina.

Cest, jak toho dosáhnout, je ale víc. Podle něj je nejschůdnější vložit do zákona novou skutkovou podstatu, takzvané zneužití ekonomické síly, které by jeho úřad dostal do svých rukou a mohl zasáhnout.

Staronový návrh

Poslanecký návrh, který se dnes dostal na stůl vládě, celou procedurou schvalování již jednou procházel.

V téměř stejné podobě prošel návrh zákona vládou i poslaneckou sněmovnou v loňském roce. Narazil až u senátorů, kteří ho vetovali. Jejich veto se poslancům povedlo přehlasovat, a tak putoval do rukou prezidenta.

Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina
Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina | Foto: Aktuálně.cz

Ten se ovšem také postavil proti a kvůli blížícím se volbám již poslanci nestihli návrh znovu projednat ve sněmovně a prezidentské veto tak přehlasovat.

Všichni proti?

Václav Klaus loni návrh vetoval, protože podle jeho názoru zhoršoval vymahatelnost práva a komplikoval ochranu hospodářské soutěže.

Tento návrh se ale nezamlouvá ani potravinářům, které by měl chránit proti síle obchodních řetězců.

Ředitel Potravinářské komory Miroslav Koberna by se raději inspiroval maďarským zákonem.

"Maďaři výrazným způsobem změnili definici dominantního hráče na trhu. Nejenže to je firma, která obhospodařuje určitý podíl trhu, ale stačí, aby mateřská společnost vykazovala obrat v přepočtu 10 miliard korun, a již může být považována za dominantní," uvedl.

Do této kategorie by s přehledem spadaly všechny významné obchodní řetězce, které v Česku podnikají.

 

Právě se děje

Další zprávy