Vítkovi vyšel plán, ovládl představenstvo Orka

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 6. 1. 2014 14:10
Vítek na valné hromadě vytěsnil z představenstva zástupce dalších dvou největších akcionářů.
Radovan Vítek.
Radovan Vítek. | Foto: ČTK

Praha - Podnikatel Radovan Vítek, jenž je největším akcionářem Orka, vytěsnil na dnešní odložené valné hromadě z představenstva firmy zástupce dalších dvou největších akcionářů Kingston a Alchemy.

V nově pětičlenném orgánu má Vítek dva zástupce, dva jsou nezávislí a posledním je generální ředitel skupiny Jean-Francois Ott.

ČTK to po jednání valné hromady řekl Vítek, který o vliv v podniku vede už více než rok boj se zahraničními investory.

Valná hromada tak dopadla podle Vítkových představ, když z vedení skupiny odejdou zástupci pro něj nepřátelských hedgeových fondů Kingstown a Alchemy, jež tu společně drží přes 23 procent akcií. Pečlivě naplánovaný tah by měl majiteli mohutně expandující skupiny CPI pomoci výrazně pokročit na jeho cestě k pohlcení Orka, ve kterém nyní získá rozhodující vliv.

V předešlém devítičlenném představenstvu měla Vítkova CPI tři zástupce. "Současné příliš početné představenstvo Orka je nefunkční. Podle našeho názoru by měla mít skupina užší vedení, v němž by zasedali experti na středoevropský realitní trh," citoval deník Insider v minulém týdnu Vítkova investičního ředitele Martina Němečka.

CPI už před měsícem navrhla, aby se nové představenstvo zúžilo na pouhé tři členy: Kromě zakladatele a šéfa skupiny Orco Jean-Francoise Otta by v něm zůstali už jen Vítek a realitní expert Edward Moss Hughes, který byl už dříve zvolen do vedení Orka na Vítkův návrh. Změna měla proběhnout už před měsícem, tehdejší valná hromada ale byla na poslední chvíli zrušena a odsunuta právě na šestý leden.

Rozdílný zájem

Fondy Kingstown a Alchemy s Vítkovým návrhem před dnešní valnou hromadou nesouhlasily. Vítkovi tak při rozhodnutí o změnách v představenstvu museli „pomoci“ ostatní akcionáři. Bez spojenců neměl Vítek šanci změnu prosadit, jeho CPI je sice v Orku největším vlastníkem, ovládá tu však jen lehce přes třicet procent.

Kromě toho se Vítek s fondy Kingstown a Alchemy střetává kvůli navýšení jmění v klíčové dceřiné společnosti skupiny, Orco Germany. Pokud se mu podaří dotáhnout plán na zvýšení kapitálu, získá jeho firma Tandis v německém Orku rozhodující vliv a mateřská skupina nad Orkem Germany ztratí vlastnickou kontrolu. Už dnes je tu Vítek prostřednictvím Tandisu druhým největším akcionářem, kontroluje skoro třetinu (mateřské Orco tu má 55 procent).

Část akcionářů Orco Property Group tak proti tomuto scénáři protestuje, na podnět Kingstownu a Alchemy operaci v prosinci předběžně pozastavil lucemburský soud. Znovu o navýšení kapitálu v německém Orku bude soud rozhodovat 16. ledna.

Jednotlivé dílčí střety akcionářů v Orku ale nejsou podstatné. Jde jen o šarvátky ve válce o vládu nad celou skupinou.

Trvalé soužití CPI v Orco Property Group v klinči s minoritními akcionáři lucemburský není reálné. "Máme rozdílný zájem," řekl Němeček, "zatímco CPI chce v Orku zůstat dlouhodobě a věnovat se realitnímu byznysu ve střední Evropě, cílem oportunistických fondů typu Alchemy a Kingstown je rychlý zisk z nákupu a prodeje akcií," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy