Veletrhy Brno prodělají 151 milionů, firmy nevystavují

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 12. 2009 17:07
Ztráta čeká společnost ještě další dva roky.
Letos otevřený pavilon P stál Veletrhy Brno 900 milionů korun.
Letos otevřený pavilon P stál Veletrhy Brno 900 milionů korun. | Foto: Velketrhy Brno

Brno - Víc než 151 milionů korun letos prodělá společnost Veletrhy Brno. Ještě na konci léta přitom odhadovala letošní ztrátu pouze na 100 milionů korun. A se ztrátovým výsledkem počítá společnost, která vloni utržila téměř dvě miliardy korun, ještě na další dva roky.

"Na hospodářském výsledku roku 2009 se výrazným způsobem projevil vliv celosvětové hospodářské krize a její negativní dopad na proexportně orientovanou ekonomiku České republiky," uvedla společnost.

Letošní výsledek nedokázala zachránit ani reorganizace některých veletrhů, ani vnitřní úspory uvnitř společnosti. Firmy pojaly letošní rok ve znamení úspor a seškrtaly náklady na propagaci formou účasti na brněnských veletrzích.

Příští rok předpokládá vedení Veletrhů Brno ztrátu přesahující 119 milionů korun, v roce 2011 ještě 32 milionů.

Veletrhy povede Kuliš

Společnost, která už v srpnu ohlásila propouštění, vedoucí ke snížení počtu zaměstnanců až o 27 procent, dnes také představila nové vedení.

Generální ředitel Jiří Škrla, který stál v čele společnosti, většinově vlastněné německou Messe Düsseldorf, celkem šestnáct let, na svůj post rezignoval na konci srpna. Dnes představenstvo na  svém mimořádném zasedání jmenovalo nového generálního ředitele, kterým se stane Jiří Kuliš.

Ten není ve společnosti žádným nováčkem. Ve společnosti Brněnské veletrhy a výstavy, která se později změnila ve Veletrhy Brno, pracoval v letech 1976 až 1992. S firmou pak znovu spolupracoval jako externí konzultant od roku 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy