Válka autobusů na D1: Student Agency zaútočí luxusem

Jiří Hloušek, spolupracovník Aktuálně.cz
28. 11. 2007 18:30
Nové luxusnější autobusy vyjedou přístí rok
Podoba i cena nových autobusů Student Agency  je prozatím tajná
Podoba i cena nových autobusů Student Agency je prozatím tajná | Foto: Ondřej Besperát

Brno/Praha - Radim Jančura, ředitel Student Agency, odkryl Aktuálně.cz trumfy, které hodlá vytáhnout proti autobusové konkurenci.

"Na konci října jsme ve Španělsku objednali dvacet čtyři nových, ještě luxusnější autobusů. Právě finišuje vývoj prototypu na bázi vozů Buelas. Autobusy jsou vyvíjeny a budou vyráběny výhradně pro Student Agency." Půjde o největší jednopatrové dálkové autobusy.

Větší, bezdrátový a luxusnější

Jančura vkládá do nových autobusů značné ambice: "Budou novým mezníkem v historii evropské autobusové dopravy. Změní pohled na cestování po silnici." Více prostoru umožní lepší přístup k cestujícím a lepší servis.

Nejvýraznější proměnou projdou sedačky. "Půjde spíše o křesla," říká Jančura a vyzdvihuje další novinky: "Filmy již nebudou promítány z formátu dvd, ale prostřednictvím beztrátového připojení k internetu wifi."

 To mimo jiné umožní příjem zpravodajských relací a dalších programů. Přibude i další kávovar.

Wifi přímo na palubě autobusu již nyní nabízí Asiana, Student Agency jej testuje.

Nové autobusy, jejichž výbava je srovnatelná s nejluxusnějšími evropskými vlaky, nasadí Student Agency příští rok v rozmezí února a května.

Podle informací Aktuálně.cz počítá s nákupem dalších zlatých autobusů i Asiana, mělo by se tak stát začátkem roku 2008. Nic bližšího k tomu však majitelé Asiany neuvedli. Naopak, MfDnes přinesla proti této informaci zprávu, že Asiana radikálně sníží počet spojů Praha-Brno. Namísto osmi párů autobusů bude prý od 9. prosince firma nasazovat vůz jen pětkrát denně.

Když se dva perou...

Od 1. října začaly se žlutými autobusy Student Agency na D1 zápolit "zlaté dostavníky" společnosti Asiana. Když se dva perou, třetí se směje. Nesmějí se však zbylí dopravci, ale zákazník.

Z Brna do Prahy jej luxusní autobusy obou společností dopraví za padesátikorunu při použití kreditové jízdenky Student Agency či Megabus karty Asiany, která slevu nabízí i těm, kdo zákaznickou kartu nevlastní. Stačí koupit jízdenku přes internet a zaplatit platební kartou.

O výhře zákazníka ve válce autobusů na D1 čtete více - ZDE

Jančurův expres přesune mezi oběma českými metropolemi milion a půl zákazníků ročně.

Společnost Asiana je s působením na lince Brno-Praha dle slov mluvčího Pokorného rovněž spokojena. "Vytyčené cíle pro první měsíc, zejména čtyřiceti procentní  obsazenost autobusů, se daří naplňovat."

Po kolejích již za 35 Kč?

Přilít olej do ohně se rozhodly České dráhy. Dle tiskového mluvčího Ondřeje Kubaly "dráhy" vnímají autobusové dopravce jako vážnou konkurenci: "Od 9. prosince budou mezi Prahou a Brnem jezdit rychlé vlaky po hodině. Stavět budou pouze v Pardubicích."

Držitelé zákaznické IN karty Českých drah dnes zaplatí za cestu mezi metropolemi při nákupu předprodejových lístků eLiška přes internet sto čtyřicet korun.

Od prosince budou lístky, které zůstanou z předprodeje tzv. Šťastné eLišky k mání  v den odjezdu se značnou slevou až sedmdesát pět procent.

"Například mezi Prahou a Brnem bude možné od prvního dne platnosti nového jízdního řádu cestovat i za 35 korun," vysvětluje Luďka Hnulíková, ředitelka Odboru osobní dopravy a přepravy ČD.

Vlaky stíhají autobusy i dobou cesty. Vlaky EuroCity urazí trasu z Brna do Prahy Holešovic dlouhou 255 kilometrů za 2 hodiny 42 minut, vlak SuperCity za 2 hodiny 26 minut. Autobus společenosti Asiana či Student Agency je z Brna v Praze Florenci za přibližně 2 hodiny a 30 minut, překoná přitom vzdálenost 210 kilometrů.

 

Právě se děje

Další zprávy