Úspory neplatí. Úřad zrušil tendr financí na data

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
8. 1. 2014 12:33
Rozhodnutí je pravomocné, ministerstvo se proti němu neodvolalo.
Foto: Thinkstock

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr ministerstva financí na datové komunikační služby. Rozhodnutí je pravomocné, ministerstvo se proti němu neodvolalo. ČTK to zjistila z webu ÚOHS. Odhadovaná hodnota zakázky je 160 milionů korun.

Podle ÚOHS ministerstvo změnilo zadávací podmínky, což umožnilo uchazečům podat nabídku pouze na část původního tendru. Resort také dostatečně neprodloužil lhůtu pro podání nabídek. Tento postup mohl ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky, konstatoval v rozhodnutí ÚOHS.

Ministerstvo loni v září otevřelo obálky s nabídkami firem, proto ÚOHS musel zrušit celou soutěž. "Proces otevírání obálek s nabídkami je ze zákona nevratným a neopakovatelným úkonem. Za situace, kdy k tomuto úkonu došlo, nemůže ÚOHS uložit jiné nápravné opatření než zrušení celého zadávacího řízení," uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně antimonopolního úřadu Eva Kubišová.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se tendrem zabýval na základě podnětu od pražské společnosti Internethome, což je dceřiná společnost Telefóniky.

Případ v září detailně popsal deník Insider. Zatímco ještě na začátku minulého roku ministerstvo za datové připojení úřadů, jako jsou celní či daňová správa, platilo telekomunikačním společnostem 113 milionů korun (včetně DPH), po uzavření zrušeného výběrového řízení koncová cena (opět včetně DPH) za celkem 348 datových přípojek měla klesnout pod 17 milionů korun, tedy zhruba na 15 procent původní ceny.

Navíc spolu s podstatnou úsporou mělo dojít i ke zkvalitnění poskytovaných služeb, když vzrostla kapacita jednotlivých přípojek. (Podrobně: Státní úředník zkusil levně nakoupit data, teď je dusno).

 

Právě se děje

Další zprávy