Úřad: UPC lhala při tendru, má jít na černou listinu

ČTK ČTK
29. 10. 2012 12:40
Firmě hrozí vyřazení z veřejných tendrů na tři roky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Kvůli tomu, že v jedné z veřejných zakázek uváděla Telekomunikační společnost UPC Česká republika nepravdivé informace, se dostala do problémů s antimonopolním úřadem.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) chce dokonce kabelovou firmu zapsat na černou listinu veřejných zakázek. Kvůli tomu by se pak nemohla tři roky účastnit veřejných tendrů.

Podle informací zveřejněných na internetových stránkách antimonopolního úřadu předložila UPC Česká republika jako uchazeč o veřejnou zakázku společnosti NET4GAS, s. r. o. na poskytování služeb datového centra reference neodpovídající skutečnosti. Nepravdivé informace se týkaly obchodního vztahu se společnostmi Nodus Technologies spol. s r. o. a SuperNetwork s. r. o. a mohly mít vliv na posouzení kvalifikace uchazeče v předmětném zadávacím řízení.

Problém byl s referencemi

ÚOHS zjistil, že z trojice realizovaných dodávek dvě neodpovídaly skutečnosti, přičemž byly pro posouzení kvalifikace rozhodné. U společnosti Nodus Technologies byl uveden nepravdivý objem plnění za rok a služby nebyly poskytovány ze dvou datových center, ale pouze z jednoho.

U společnosti SuperNetwork, kde i přesto, že vůbec neexistoval smluvní vztah mezi těmito dvěma subjekty, uvedl uchazeč nepravdivou délku smluvního vztahu i objem plnění z něj plynoucí.

Podle informace, kterou sdělil předseda ÚOHS Petr Rafaj také UPC dostala pokutu 400 tisíc korun. Podle Rafaje UPC chyby uznala. Údajně šlo o pochybení jednotlivce a následné selhání vnitřní kontroly společnosti.

"Rozhodnutí úřadu zatím nenabylo právní moci," dodal Rafaj. 

Na blacklistu veřejných zakázek jsou aktuálně zapsané dvě ostravské firmy Stavoenergo a RESA - sanace a rekonstrukce. Vedle nich chce ÚOHS přidat ještě karlovarskou GSUS, která měla předkládat falešné reference v tendru na úklid sídla Středočeského kraje.

 

Právě se děje

Další zprávy