Unilever může převzít výrobce Sava, sdělil ÚOHS

ČTK ČTK
21. 6. 2013 14:59
Výrobky se budou nadále vyrábět v Bohumíně

Praha - Společnost Unilever může od firmy Bochemie převzít značky Savo, Biolit a Diffusil. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vyslovil s dohodou souhlas, informovala mluvčí Unileveru Martina Janebová. Hodnotu transakce společnosti s odvoláním na obchodní tajemství nezveřejnily.

Unilever získal od Bochemie stoprocentní podíl v její dceřiné společnosti HomeBrands a kromě uvedených značek převzal i další duševní vlastnictví a vybrané zaměstnance. Výroba získaných značek bude v souladu se smlouvou i nadále zajišťována v závodě Bochemie v Bohumíně.

Britsko-nizozemská společnost Unilever je klíčovým světovým výrobcem spotřebního zboží, vyrábí ale i potraviny. Produkty prodává v téměř 200 zemích. Loni díky růstu na rozvíjejících se trzích zvýšila svůj čistý zisk o 4,5 procenta na 4,25 miliardy eur (téměř 110 miliard Kč). Výrobu v Česku ukončil Unilever v roce 2010, kdy uzavřel svůj závod v Nelahozevsi na Mělnicku.

V tuzemsku prodává rostlinné tuky, majonézy a dresinky Hellmann's, margaríny Flora, Perla nebo Hera a kořenící směsi či omáčky značky Knorr. Do portfolia Unileveru patří také zmrzliny Algida, Míša nebo Ledňáček a kosmetické značky Dove nebo Rexona.

Bochemie Group je významným středoevropským výrobcem dezinfekčních prostředků. Produkuje také chemické látky pro povrchové úpravy kovů. Centrála skupiny je ve slezském Bohumíně, kde má přes 450 zaměstnanců. Pobočky má na Slovensku, v Polsku, Bulharsku, Rumunsku a v Rusku.

Značka Savo, kterou nyní Unilever získal, byla uvedena na trh v tehdejším Československu v roce 1973. Nyní ji tvoří sada, v níž jsou čisticí prostředky na bázi chlornanu sodného, používané především k dezinfekčním účelům a k odstraňování plísní, i specializované čisticí prostředky bez obsahu chlóru pro čištění kuchyní a koupelen.

 

 

Právě se děje

Další zprávy