Ubytovny pro dělníky jsou časovaná bomba

Tomáš Fránek
28. 5. 2008 0:05
Od začátku roku už čtyři ubytovny vyhořely
Stanice metra Prosek: dělníci na stavbě.
Stanice metra Prosek: dělníci na stavbě. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Poslední požár ubytovny pro dělníky v Brně, při kterém se našly v sutinách ohořelá těla a škoda vyšplhala na deset milionů, jenom potvrdil, že přeplněné ubytovny pro dělníky v Česku jsou vážný problém.

Důvod? Bezpečnost.

Brněnský požár je totiž od začátku roku už čtvrtým, který zničil ubytovnu pro dělníky. Ostatně škody za statisíce a miliony korun způsobil už oheň v ubytovně v Hoře Svatého Šebestiána na Chomutovsku, v Pardubicích a Rychnově nad Kněžnou.

Dalším problém je také v tom, že nikdo neví, kolik ubytoven obsazených především zahraničními dělníky v Česku vlastně funguje. Případ z Brna totiž ukazuje, že ne všechny místa, kde spí dělníci, jsou v pořádku.

Ubytovna bez povolení

V brněnské ubytovně vlastněné podnikatelem z Ukrajiny bydleli Češi, Ukrajinci, Slováci a Bulhaři, stavba navíc neprošla kontrolou hasičů, kteří zjistily vážné nedostatky, majitel dostal pokutu ve výši 30 tisíc korun. Hasiči navíc nařídili, že lidé mohou bydlet pouze v přízemí, to však dodrženo nebylo.

Čtěte také
Autor fotografie: Reuters/R.Homavandí

Čtěte také

Podobných ubytoven mnohdy v pronajatých rodinných domech jsou po celé zemi desítky. "Ubytovny nestačí a na dělnících, kteří hledají ubytování, se snaží vydělat různé mafie," řekl Karol Vavro, který zabezpečuje nábor dělníků na Slovensku.

Podle jediné dostupné tuzemské databáze  ubytovny.net - je v tuzemsku téměř čtyři sta ubytoven. Většina z nich nabízí i možnost dlouhodobého pronájmu lůžka.

Některé firmy se už kvůli situaci v podmínkách a ubytování pro cizince raději snaží situaci řešit samy. Personální ředitel společnosti Panasonic Zdeněk Netřebský Hospodářským novinám potvrdil, že firma se sama postará o dovoz a zaměstnání dělníků z Vietnamu.

Na stavbě ubytovny hotelového typu se bude podílet s vybraným finančním partnerem.

Chceme zajistit pořádek

Situaci chtějí řešit i obce, na jejiž území se ubytovny vyskytují. Chtějí, aby se zavedli poplatky za ubytování v podnikových ubytovnách. Sazba by přitom měla dělat zhruba čtyři koruny za den na osobu podobně jako u hotelů.

Vláda ale vybírání poplatků neschválila, starostové se proto snaží přesvědčit poslance. Starostové poplatky zdůvodňují tím, že v okolí ubytoven zvyšují nároky na udržení pořádku, zajištění bezpečnosti nebo boj s vandalismem.

Hospodářská komora zase představila projekt představili projekt s názvem „Řízení zaměstnávání pracovníků ze zemí mimo EU."

Měla by to být databáze s desítkami tisíc pracovníků z celé republiky s popisem, kde přesně zrovna pracují, kde jsou ubytováni, kdy jim skončí pracovní povolení, případně u jakého lékaře jsou registrováni nebo zda za ně zaměstnavatelé

V Česku nyní je přes 400 tisíc cizinců, vedou Slováci a Ukrajinci. Ty však postupně ztrácejí zájem o práci v Česku a firmy tak musí hledat jinde. A nyní nejrychleji roste počet dělníků z Vietnamu.

Desítky tisíc cizinců navíc v Česku pracují načerno, často za otrockých podmínek.

 

Právě se děje

Další zprávy