TÜV: Značku kvality neziská 70 % českých autobazarů

ČTK ČTK
22. 1. 2013 16:02
V Česku je podle TÜV Nord faktický stav obchodníků s ojetinami velmi špatný
Foto: Radek Pecák

Praha - Společnost TÜV Nord v Česku zavádí evropskou certifikací autobazarů, kterou podle firmy neprojde zhruba 70 procent tuzemských obchodníků s ojetinami.

Její produkt prověřující formou auditu kvalitu obchodních a technických procesů autobazarů začal fungovat od letošního ledna. Uvedla to TÜV Nord v tiskové zprávě. 

V Česku je podle TÜV Nord faktický stav obchodníků s ojetinami velmi špatný. "Je tomu tak i přes skutečnost, že zde existují společnosti, které nabízejí vysoký standard nejen v oblasti vlastního prodeje ojetých automobilů, ale i v oblasti poskytovaných záruk, garancí a následného poprodejního servisu," uvedl jednatel TÜV Nord Czech Jan Weinfurt. 

Přetočené tachometry

Negativní mediální obraz autobazarů podle Weinfurta vytvářejí především prodejci, kteří využívají legislativní nedostatečnosti a prodávají například vozidla s nejasným původem, vozidla s upraveným počítadlem stavu ujetých kilometrů, neposkytují dostatečné záruky a podobně. 

Největší tuzemský autobazar AAA Auto vedl podle generální ředitelky Karolíny Topolové s TÜV o certifikaci předběžné jednání. "Iniciativa je nám sympatická, protože se chce vypořádat s nešvary, které naše společnost dlouhodobě kritizuje a považuje je za prostředky nekalé soutěže na trhu ojetých vozů. Z případné certifikace nemáme obavy," řekla ČTK. 

Certifikace TÜV NORD spočívá především v kontrole plnění legislativních požadavků, dodržování nastavených postupů a kvality poskytovaných služeb. Firma mimo jiné kontroluje interní nákup vozidel, externí nákup vozidel, řízení záznamů a dokumentaci, servis vozů, přípravu vozidel k prodeji, řízení měřidel, prodej aut a péči o vozidla během skladování. 

Audit se u obchodníka s ojetými vozy provádí jednou ročně. V případě, že by se objevily relevantní stížnosti od zákazníků, je TŰV Nord oprávněna provést šetření na místě a v případě zjištění neshod certifikát odebrat. 

Kvalita se už hodnotí

Kvalitu autobazarů v Česku již hodnotí například web společnosti Cebia http://www.Zkontrolujsiauto.cz nebo stránky http://www.Veciautomobilove.cz, které provozuje stejnojmenné sdružení. 

TÜV Nord Czech je inspekční a certifikační společnost působící v Česku od roku 1990. Provozuje také stanice technické kontroly v Praze a Karlových Varech, laboratoře a zkušebny v Brně. Jako člen skupiny TÜV Nord Group v Německu patří k nejvýznamnějším certifikačním autoritám nejen v Evropě i v celosvětovém měřítku. Skupina působí v 70 zemích na všech kontinentech a má přes 2500 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy