Tlak na inflaci roste, růst cen vstupů překvapil

Ekonomika Ekonomika
15. 1. 2014 9:28
Ceny průmyslových výrobců v prosinci meziročně vzrostly o 1,7 procenta.
Vstupy zdražují. Ilustrační snímek.
Vstupy zdražují. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Ceny průmyslových výrobců v prosinci meziročně vzrostly o 1,7 procenta, což bylo nejrychlejší loňské tempo růstu. Nejvýznamněji zdražily dopravní prostředky a elektřina. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Meziměsíčně se v prosinci ceny průmyslových výrobců zvýšily oproti listopadu o 0,8 %. „To bylo výrazně více, než jsme čekali my i trh (+0,4 %),“ říká Václav Franče, analytik Raiffeisenbank.

„Za takto prudký nárůst je zodpovědné zejména oslabení koruny vůči euru kvůli devizové intrvenci ČNB, což zvyšuje dovozové ceny. Průsak do cen výrobců je tedy velmi rychlý, rychlejší, než jsme čekali,“ dodává Franče.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele. Inflace v prosinci naposledy poskočila na 1,4 procenta, což je i průměrná úroveň, na které zakončila celý rok 2013.

Průmyslové ceny v minulém roce stouply v porovnání s předchozím rokem o 0,8 procenta, což bylo zpomalení o 1,3 procentního bodu.

V listopadu meziročně rostly vývozní i dovozní ceny, vývozní se zvýšily o 2,9 procenta, dovozní o procento. Oproti říjnu rostly ceny dováženého i vyváženého zboží ještě víc. Vývozní ceny meziměsíčně vzrostly o čtyři procenta, dovozní ceny o 3,6 procenta, i zde jde hlavně o důsledek oslabení koruny k euru i dolaru, uvedl Český statistický úřad.

Ještě v říjnu přitom vývozní i dovozní ceny meziročně klesly, o desetinu procenta, respektive o 1,7 procenta, snížily se i meziměsíčně. Korunu k oběma světovým měnám oslabily devizové intervence České národní banky, jimiž se ČNB snaží od listopadu pomáhat českému hospodářství.

 

Právě se děje

Další zprávy