Těžaři neuspěli, soud dal za pravdu majitelům pozemků

Tomáš Fránek
13. 2. 2008 11:35
Na novele horního zákona vydělaly obce a majitelé domů
Společnost OKD nabídne lidem, které propustí ze zanikajícího Dolu Dukla, odstupné podle odpracovaných let ve výši pěti až dvanáctinásobku jejich průměrného měsíčního výdělku.
Společnost OKD nabídne lidem, které propustí ze zanikajícího Dolu Dukla, odstupné podle odpracovaných let ve výši pěti až dvanáctinásobku jejich průměrného měsíčního výdělku. | Foto: www.okd.cz

Brno - Pravicoví senátoři neuspěli se snahou změnit ve prospěch těžařských firem zákon upravující výši odškodnění pro vlastníky nemovitostí poškozených důlní činností.

Ústavní soudci totiž odmítli zrušit část zákona, která je výhodnější pro vlastníky domů a města a naopak méně výhodná pro velké těžařské společnosti, jako je například OKD.

Levněji o desítky procent

Soud rozhodl, že současná praxe při určování výše náhrady škod způsobených vlastníkům nemovitostí důlní činností v těžebních oblastech není protiústavní.

Pokud se těžaři s majitelem nemovitosti nedohodnou na výši odškodného, podle paragrafu má rozhodnout znalecký posudek.

Vypočtenou cenu už není možné snižovat takzvaným koeficientem prodejnosti. To znamená, že firma nemůže nabídnout nižší cenu, a naopak majitelé domů na tom vydělají.

Prodejnost nemovitostí v oblastech, kde se těží dlouhodobě, jako je třeba Karvinsko nebo jsou stavební uzávěry, je velice špatná, ceny domů tam koeficient snižoval až o 61 procent.

Před platností zákona například lidé na Kravinsku prodávali rodinné domky zhruba za jeden milion korun, což je částka ze znaleckého posudku minus zmiňovaný koeficient. Prodávali tedy nevýhodně.

Omezujete podnikání

Podle senátorů porušuje zákon mimo jiné princip rovnosti, když zvýhodňuje majitele nemovitostí v uzávěrách před ostatními vlastníky. Těžební firma OKD už dříve uvedla, že to považuje za násilné omezení dříve povoleného podnikání.

Změnu zákona prosadil komunistický poslanec Jaroslav Gongol.

"Ti lidé, kteří mají ten domek nebo ten majetek poddolovaný, přece za to nemůžou, za to může těžař a on jim nakonec, když ten majetek je znehodnocen, tak jim dává pouze šedesát dva procent odhadní ceny," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy